Gå direkt till textinnehållet

Utredningen mot Laurin rör yttrandefrihet och arbetsrättsliga åtgärder

Den internutredning som SVT genomför efter att grävreportern Fredrik Laurin greps av polis inne på arbetsplatsen rör arbetsrättsliga åtgärder mot Laurin, samt frågor om vilka ord som får användas internt. ”De slåss för sin version och då är jag ett billigt bondeoffer”, säger Fredrik Laurin till Journalisten.

Det var Medierna i P1 som i helgen avslöjade, efter att SVT gått ut med information internt, att den person som gripits i samband med en polisinsats i SVT-huset den 20 september var den prisade grävreportern Fredrik Laurin.

Laurin hade placerat en påse med ett privat meddelande till en kollega på vad han trodde var dennes skrivbord. I meddelandet, som hittades av en annan medarbetare, uppgavs att det örngott som låg i påsen tvättats i det ryska nervgiftet novitjok. Medarbetaren slog larm till säkerhetsavdelningen, som avlägsnade påsen och sedan kontaktade polis som grep Laurin. Laurin satt frihetsberövad i fem timmar, kroppsundersöktes och fick sin telefon och sina anteckningar beslagtagna. Inga brottsmisstankar finns riktade mot honom.

SVT startade en internutredning efter händelsen, bland annat för att titta på säkerhetsrutinerna. Men SVTs säkerhetschef Christina Boman föregrep utredningen när hon igår uppgav för Journalisten att säkerhetsavdelningen agerat helt korrekt:

Annons Annons

– Om samma sak skulle hända igen skulle vi agera exakt likadant, sade Christina Boman till Journalisten på måndagen.

Utredningen innehåller visserligen aspekter kring säkerhetsrutiner, men det finns också en viktig arbetsrättslig del. Under ett möte mellan arbetsgivaren och Fredrik Laurin närvarade arbetsgivarens arbetsrättsliga expert samt den fackliga representanten Markus Anderdahl, ombudsman på Journalistförbundet.

– Det var ett informellt samtal där Fredrik berättade om sin upplevelse och arbetsgivaren har ännu inte presenterat sin bild av händelserna. Men det står klart att arbetsgivaren utreder händelsen ur ett arbetsrättsligt perspektiv. Mellan raderna kan man förstå att företaget vill utreda om det till exempel handlar om misskötsel, säger Markus Anderdahl.

Skulle det kunna leda till en varning?
– Det vet vi ingenting om. Det är inte alls konstigt att man utreder händelsen arbetsrättsligt och säkerhetsmässigt. För oss är det också viktigt att man utreder om företaget har agerat korrekt. Det är ju anmärkningsvärt när en arbetstagare blir gripen av polis på sin arbetsplats.

Fredrik Laurin uppger för Journalisten att det finns ytterligare en aspekt av händelsen som förefaller ingå i utredningen: yttrandefriheten.

– I samtal med en av de personer som genomför utredningen har uppfattningen framförts att det kan finnas ord som man inte ska använda internt på SVT. Jag svarade att jag ser fram emot att se den lista över ord som vi inte får använda, säger Fredrik Laurin.

Vad var det för ord som personen menade inte ska användas?
– Det får jag ju inte yppa, men det är namnet på ett ryskt nervgift.

Vad tänker du om det?
– Vi har vittgående yttrandefrihet i Sverige och min uppfattning är att den har tjänat oss väl.

Du har kritiserat SVTs säkerhetsavdelnings agerande när de kontaktade polisen. Nu säger säkerhetschefen till oss att de skulle agera likadant om samma sak hände igen. Vad tycker du om det?
– Det är bra att veta att det är den reflektion man har efter att en medarbetare frihetsberövats i fem timmar. De slåss för sin version och då är jag ett billigt bondeoffer.

Du är arg på säkerhetsavdelningens agerande?
– Det är dumhetens tyranni. Den självklara lösningen hade varit att säkerhetsavdelningen kom till mig och frågade om jag hade ställt påsen på bordet och skällt ut mig: ”Tänk dig för, för fan, Gunilla blev jätterädd”, och sedan hade saken varit utagerad. I stället trycker man på Röda knappen. Vice säkerhetschefen bevittnade hela gripandet, honom känner jag privat, vi har varit på samma bröllop.

Du ser inget fel i ditt eget agerande?
– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag lämnade ett privat meddelande, ett skämt om man vill, som rör den pågående debatten om public service, till en kollega, på ett bord som tre personer, varav en var divisionschefen Anne Lagercrantz, pekade ut som hens bord. Jag är inte misstänkt för något brott, det finns inget brott eftersom det saknas uppsåt. Vad som finns är ett upplevt hot av personen som öppnade påsen, och i det läget var det väl helt rätt att kontakta säkerhetsavdelningen. Det är säkerhetsavdelningens agerande som jag har ett problem med, säger Fredrik Laurin.
 

Fotnot: Journalisten har sökt SVTs HR-avdelning som uppger att de inte kommenterar personalärenden.

Fler avsnitt
Fler videos