Gå direkt till textinnehållet

Danska journaliststudenter röstar vänster

Över 70 procent av de danska journaliststudenterna röstar rött, visar en undersökning som skoltidningen Illustreret Bunker gjort.

293 studenter på journalistutbildningen och fotojournalistutbildningen på Danmarks medie- och journalistikhögskola DMJX besvarade Illustreret Bunkers opinionsundersökning som presenterades i tisdags, på valdagen till det danska folketinget.

71,7 procent av studenterna uppgav att de skulle rösta på ett av de fem partier som ingår i det röda blocket, medan 18,3 procent uppgav ett parti i det blå blocket. I valet till folketinget röstade 48 procent av danskarna på något av de fem partierna i det röda blocket och 41,1 procent på partier i det blå blocket. 

Störst av partierna i undersökningen blev Enhetslistan med nästan 25 procent av rösterna. Enhetslistan är ett rödgrönt parti och betraktas som det parti som ligger längst till vänster i av partierna i folketinget. Näst största parti med 16 procent av studenternas röster blev Radikale Venstre som är ett socialliberalt parti som ingår i det röda blocket. Socialdemokraterna fick mindre än fem procent av studentrösterna.

Utbildningschefen på DMJX Henrik Berggren säger till Illustreret Bunker att det inte är något problem att journaliststudenter har en bestämd politisk uppfattning:

”Det viktigaste för mig är att de journaliststuderande är starka i professionen. Alltså att de kan lägga sina personliga åsikter åt sidan när de arbetar professionellt med journalistik. Det anser jag att man kan se att hela journalistkåren är duktig på.”

Fler avsnitt
Fler videos