Gå direkt till textinnehållet

Rapport visar: De här länderna dominerar utlandsbevakningen

Organisationen Datastory har släppt en rapport som sammanställer hur svenska mediers utrikesbevakning mätt i antal artiklar. Inte helt oväntat bevakas länder som USA, Norge och Storbritannien tätt, medan jätteländer som Kina och Indien har det tuffare att synas.

Datastorys ”Länder i medieskugga” är en sökbar applikation som både visar antalet artiklar och trender i medierapporteringen för varje land. Ett verktyg som bland annat kan användas av nyhetsredaktioner för att "uppmuntra till en mer balanserad utrikesbevakning", säger Robin Linderborg, journalist på Datastory, i ett pressmeddelande.   

En sökning visar att svenska medier skrivit 21 099 artiklar om USA, vilket motsvarar 65.3 artiklar per miljon invånare. Storbritannien finns i 7 851 artiklar, vilket motsvarar 119.6 artiklar/miljon invånare och Ryssland nämns i 7 784 artiklar, vilket motsvarar 53.9 artiklar per miljon invånare. På nedre delen av skalan hittar man jätteländer som Kina med sina 3 078 artiklar vilket motsvarar 2.2 artiklar/miljon invånare och Indiens 862 artiklar, vilket ger 0.7 artiklar miljon invånare.

Till grund för indexet har Datastory — med hjälp av nyhetstjänsten MyNewsFlash  —  en databas med 100 000 nyhetsartiklar publicerade på nätet under 2017. Det är samtliga artiklar från de största medieorganisationerna;  Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, SVT Nyheter, Sveriges Radio, Sydsvenskan och Göteborgsposten, som nämner ett land i rubrik eller ingress.

Annons Annons

Här kan du ta del av hela Datastorys rapport. 

Fler avsnitt
Fler videos