Gå direkt till textinnehållet

Han står på Erdogans lista: ”Visar att vår journalistik stör makten”

Den turkiska exiljournalisten Levent Kenez är ett av namnen på Erdogans utlämningslista. Han är inte orolig för att Sverige ska tillmötesgå Turkiet. ”Syftet är ett annat: de vill skrämma folk från att ha med oss att göra.”

Journalistkollegorna Levent Kenez och Abdullah Bozkurt hade galghumoristiskt skämtat om att deras namn säkert skulle finnas med på listan över de 33 ”terrormisstänkta” personer som Turkiets president vill ha utlämnade för att godkänna Sveriges Nato-ansökan.

Att de fick rätt i Levent Kenez fall var därför ingen överraskning – trots att svenska Högsta domstolen 2021 avslog en tidigare turkisk begäran om att få honom utlämnad.

– De använder alla verktyg de har för att jaga en. När Sverige och Finland ansökte om att bli Natomedlemmar fick Turkiet möjlighet att åter begära ett antal personer utlämnade. Levents fall är redan avgjort, ändå tar de upp det igen. Slutmålet är att tvinga journalister att sluta skriva och tala, säger Abdullah Bozkurt.

Båda har utsatts för smutskastningskampanjer av regeringstrogna turkiska medier och på sociala medier. Abdullah Bozkurt har blivit misshandlad nära sitt hem i Stockholm.

Han räknar med att också hans namn kan hamna på listan, eftersom han har sex arresteringsordrar mot sig i hemlandet varav ett fall rör förtal av president Recep Tayyip Erdogan själv.

– Det fallet lär landa i Sverige så småningom.

Abdullah Bozkurt och Levent Kenez är två av personerna bakom nyhetssajten Nordic Monitor. Foto: Jonas Eng.

Journalistförbundet, Svenska Pen och andra organisationer markerade i våras och somras hårt för att pressfriheten måste värnas i samband med Sveriges Natoprocess, och uttryckte oro för att enskilda journalister ska utlämnas.

Levent Kenez säger att han aldrig varit orolig för att Sveriges regering ska tillmötesgå Erdogans krav:

– De vet att de inte kan få journalister utlämnade från Sverige, ett land med en väldigt stark pressfrihet, så syftet är ett annat. De vill skrämma folk från att ha att göra med oss.

De beskriver hur källor drar öronen åt sig och nätverket krymper; inte alla vågar riskera att kopplas ihop med personer som regeringen beskyller för terrorism.

– Och den turkiska diasporan är polariserad, många stödjer Erdogan. Så det här gör vårt liv mer riskabelt även här i Sverige.

Har Erdoganregeringens vilja att få er utlämnade att göra med att ni jobbat för tidningar som ägs av Erdogans ärkefiende Fetullah Gülen?
– Det har inget med det att göra. Det här handlar om att vi bedriver regeringskritisk journalistik. Det kvittar om du jobbar för Dalai Lama eller Gülentidningar, säger Abdullah Bozkurt.

– De vill visa att de kan nå oss även här, försvåra livet för oss. Det här visar också att det vi rapporterar verkligen stör den turkiska regeringen. De mäktiga personer vi avslöjar saker om störs.

Medier från hela världen har hört av sig och velat intervjua dem sedan Erdogans lista blev offentlig på försommaren. Att få sitt namn nämnt i en så stor politisk omvälvning som när Sverige bryter 200 års neutralitet är också sporrande, menar Kenez och Bozkurt.

– Det uppmuntrar oss att gräva djupare, göra fler avslöjanden. Vi är på rätt väg.

En annan publicist som Turkiet begärt utlämnad är förläggaren Ragip Zarakolu, har bland annat SVT Nyheter rapporterat. Enligt SRs Kulturnytt finns totalt nio författare, skribenter och journalister hittills med på Turkiets lista över personer de vill att Sverige lämnar ut.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt