Gå direkt till textinnehållet

Viveka Hansson får ny roll: ”Visar att oberoendet är viktigt”

TV4s programdirektör för nyheter och samhälle kommer att direktrapportera till vd Mathias Berg. ”Jag får en väldigt självständig roll”, säger Viveka Hansson.

Idag rapporterar Viveka Hansson till innehållsdirektören, men samtidigt som den nya ledningsgruppen idag presenteras ändrar TV4 nu sin organisation så att hennes tjänst hamnar direkt under vd.

– Det innebär att jag får en väldigt självständig roll som programdirektör för nyheter och samhälle. Det visar att Mathias Berg tycker att vårt oberoende är viktigt.

Mot vem behöver oberoendet värnas: staten, ägaren, annonsörer?
– Allt det. Nyheter och samhälle har en stark oberoende position. Vi är fria och ska vara fria från ägare och från alla andra intressen. Vi får en stark ställning, jag ser det här som en tydlig markering från vår nya vd.

Hur förändras din roll?
– Egentligen inte så mycket. Jag kommer att fokusera på vår nyhets- och samhällsbevakning, där vi växer mycket. Vi har förlängt Nyhetsmorgon med två timmar, vi expanderar Efter fem, Nyheterna tar allt större plats digitalt.

Hon kommer att släppa ansvaret för övriga program – underhållningen –  men aktualitets- och programavdelningarna kommer att ha ett fortsatt nära samarbete. Hansson kommer också att sitta i TV4s nya kanal- och innehållsdirektörs ledningsgrupp.

– Det tror jag kommer bli väldigt bra.

När Mathias Berg tillträdde i oktober meddelade ägaren Telia samtidigt att C More skrotas och att innehållet ska flyttas till TV4 Play och finska MTV Katsomo.

– Jag är glad över att TV4 Play ska bli en tjänst för allt innehåll. Det blir en enorm förstärkning, där är nyhets- och samhällsjournalistiken en väldigt viktig del. Det blir ett stort arbete att driva den här förändringen.

Vilken roll får den granskande journalistiken framåt?
– Stark. Den förändring vi gjort där Kalla fakta nu publicerar sig i alla kanaler har varit väldigt lyckad. Den utvecklingen fortsätter. Budgeten är intakt. Det är viktigt. Man måste ha resurser för att bedriva undersökande journalistik, säger Viveka Hansson.

Fler avsnitt
Fler videos