Gå direkt till textinnehållet

Rapport: Väsentliga brister i polisens sekretesshantering

Polisens internrevision riktar kritik mot den egna myndighetens sekretesshantering. Ett av problemen är att kunskapen för hur det går till är så låg hos vissa handläggare, att de upplever en rädsla att lämna ut för mycket information i handlingarna.

I reportaget Så sluter sig Polisen kunde Journalisten tidigare i år visa hur myndigheten systematiskt mörkade uppgifter som ska vara offentliga.

Där berättade vi även att internrevisionen redan för tre år sedan kommit fram till att tio procent av de ärenden som revisionen efterfrågade i en stickprovskontroll inte kunde återfinnas i diariet (16 av 162 ärenden). 

Nu har internrevisionen granskat myndighetens sekretessprövning.

Annons Annons

I den slår man fast att det i relativt stor utsträckning görs olika sekretessbedömningar när man jämfört tjänstemannabeskeden och myndighetsbesluten (i 38 procent av fallen). Jämförelsen mellan myndighetsbeslut och kammarrättsdomar skiljer sig lite mindre åt.

Man ser även en varierande kunskap bland handläggare kring tjänstemannaprövningen där handläggare ”upplever en rädsla att lämna ut för mycket information”, skriver revisionen.

I kombination med skyndsamhetskravet kan det då bli enklare att bara avslå begäran menar de.

En annan anledning är att medarbetare inte prioriterar handlingar när man har mycket att göra.

Vid en jämförelse ser man också att i 29 procent av ärendena gjorde kammarrätten en delvis annan bedömning än myndigheten vad gäller sekretessen. Internrevisionen skriver att skillnaderna oftast leder till att fler uppgifter eller handlingar lämnas ut till ingivaren.

Klart är att internrevisionen ser allvarligt på bristerna och bedömer dem som ”väsentliga”, vilket betyder att uppställda mål inte nås och/eller medför betydande negativa konsekvenser för verksamheten.

När det gäller hur väl myndigheten kommunicerar rätten att överklaga deras beslut hittar man också vissa brister som man bedömer vara av ”mindre väsentlig brist”.

Rapporten har nu lett till en rad åtgärder från ledningen, i ett beslut som undertecknas av rikspolischefen Anders Thornberg.

Bland annat ska rättsavdelningen ta fram en rutin för uppföljning av sekretessbedömningar i utlämnandeärenden.

Rättsavdelningen ska även komplettera myndighetens handbok för offentlighet och sekretess med ett utvecklat textavsnitt om partsinsyn. Samt komplettera sin mall för tjänstemannabesked, som redogör för hur en sökande ska gå till väga för att begära ett myndighetsbeslut.

Journalisten söker polischefen och presschefen.

Fler avsnitt
Fler videos