Gå direkt till textinnehållet

Ahmed Alzayyan om ryggskadan efter polisens attack: ”Jag har haft svårt att gå”

Alkompis reporter Ahmed Alzayyan pepparsprejades och brottades ned av polis i samband med upploppet under den eritreanska kulturfestivalen i Järva. Han lider fortfarande av sviterna från attacken.

Den 3 augusti 2023 brottades journalisten Ahmed Alzayyan från den arabiskspråkiga Alkompis ned och pepparsprejades av polisen när han bevakade upploppen i Järva. Händelsen fick stor uppmärksamhet bland annat eftersom Ahmed Alzayyan livesände attacken.

Polisen har beklagat händelsen och uppgett för bland andra SVT att förklaringen till att en journalist pepparsprejades var att han inte gick att skilja från de övriga demonstranterna.

Men i videon hör man Ahmed Alzayyan ropa ”jag är press, jag är press” innan poliserna pepparsprejar och brottar ned honom på marken. Det var först när Alkompis chefredaktör Mahmoud Agha anlänt till platsen som Ahmed Alzayyan släpptes och kunde ta sig till sjukhus. Hans ögon och ansikte sved och han hade ont i ryggen efter att ha blivit kastad till marken av polis.

Annons Annons

Stillbild från Ahmed Alzayyans livesändning från Järva, efter att ha blivit nedbrottad och pepparsprejad. Foto: Ahmed Alzayyan/Alkompis

– Jag har haft ryggproblem tidigare, men det blev mycket värre efter det här. Förra veckan hade jag svårt att ta mig runt och jag har fortfarande ont och svårt att gå, berättar han nu två veckor senare.

– Men det blir bättre, jag har fått massage och det verkar inte som att det blir något bestående men.

Han ska också göra en synundersökning eftersom han upplever att hans syn försämrats efter att ha fått pepparsprej i ögonen.

Han är kritisk till polisens agerande under upploppet:

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag har bevakat många manifestationer där det har blivit stökigt, NMRs demonstration i Göteborg 2017, Black Lives Matter-demonstrationer och koranbränningar, till exempel. Jag vet hur jag ska agera – man ska vara lugn, inte springa tillsammans med demonstranterna, vara tydlig inför polis med att man är journalist. Det har fungerat bra och jag har alltid fått ett bra bemötande av polis tidigare.

Polisen har uppgett att du sprang åt samma håll som demonstranterna och att det inte gick att se skillnad på dig och andra personer. Stämmer det?
– Jag stod stilla och filmade de som flydde från polisen. När polisen uppmanade alla att röra sig bort från platsen började jag gå långsamt, jag sprang inte tillsammans med demonstranterna.

Kommer du att fortsätta att bevaka demonstrationer?
– Ja, tveklöst. Men jag kommer att vara mer försiktig och ta hand om mig bättre, för min familjs skull. Min dotter var otröstlig efter den här händelsen. Det vill jag inte vara med om igen.

Alkompis chefredaktör Mahmoud Agha uppger för Journalisten att tidningen inte kommer att polisanmäla händelsen, men att han önskar en dialog med polisen. 

Fler avsnitt
Fler videos