Gå direkt till textinnehållet

Ulrika Hyllert om polisens passivitet: ”De har bristande kunskap om sitt eget uppdrag”

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert riktar hård kritik mot polisens agerande och uttalanden i samband med manifestationen i Kungsträdgården i Stockholm den 30 november.

Journalisten rapporterade tidigare idag att orsaken till att polisen inte ingrep mot nazisterna som angrep journalister i onsdags var att ”de inte uppfattat att det begicks något brott”.

Det svaret imponerar inte på Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert:

– Det är oerhört allvarligt att polisen inte kan skydda de journalister som fanns på plats för att rapportera från demonstrationen. Polisen har ett uppdrag från regeringen att motverka brott som hotar demokratin. Hot mot journalister är demokratibrott och arbetet för att förebygga den typen av brott borde prioriteras, säger Ulrika Hyllert.

I somras anmälde Journalistförbundet polisen till Justitiekanslern (JK) efter att två journalister som bevakade en klimataktion blivit bortförda. JK har inlett en förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet och tjänstefel.

– Med tanke på det senaste halvåret och hur polisen agerat mot journalister blir jag återigen väldigt upprörd över polisens bristande kunskap om journalisters roll i demokratin och polisens uppdrag i förhållande till det, säger Ulrika Hyllert.

Fler videos
Fler avsnitt