Gå direkt till textinnehållet

Radiochefen om kritiken mot P4: Visst sjutton klarar vi uppdraget

— Visst känner jag till att medarbetarna sliter hårt, men nog sjutton klarar P4 public serviceuppdraget. Det säger radiochefen Lisa Söderberg efter den avgångna P1-chefen Ewonne Winblads beska kritik i förra Journalisten. Samtidigt tar hon elva miljoner från staberna, Ekot och rikskanalerna för att förstärka P4 nästa år.

— Visst känner jag till att medarbetarna sliter hårt, men nog sjutton klarar P4 public serviceuppdraget.

Det säger radiochefen Lisa Söderberg efter den avgångna P1-chefen Ewonne Winblads beska kritik i förra Journalisten. Samtidigt tar hon elva miljoner från staberna, Ekot och rikskanalerna för att förstärka P4 nästa år.

Lisa Söderberg håller inte med om kritiken om en alltför spretig och tilltagen administration inom P4. Att minska antalet lokala kanalchefer eller andra chefer är inte möjligt, menar hon.

Annons Annons

— Vår egen alldeles färska resursanalys visar att P4 är en oerhört slimmad organisation. Och det går inte att sända tolv timmar om dagen utan arbetsledning. Tar man bort kanalchefen skulle bara någon annan tvingas göra jobbet, säger hon.

Fast egentligen vill hon som VD i Sveriges Radio inte alls kommentera Ewonne Winblads kritiska synpunkter på P4.

— Hon har uppenbara kunskapsluckor och har ju slutat hos oss. Det känns inte meningsfullt att polemisera i det läget.

Själv har Lisa Söderberg verkat inom SR i snart 30 år och bland annat varit chef för Ekot och P3. Dock inte på vare sig gamla lokalradion eller P4, men hon säger sig ändå känna verksamheten väl.

— Jag har besökt alla de 25 lokala P4-kanalerna och vet att det görs en massa program i landet som utan vidare skulle kunna sändas i “rikset”. Det är också min förhoppning att så ska ske.

De elva miljoner som P4-kanalerna får i budgetförstärkning under 1998, har tagits från staberna, Ekot och rikskanalerna. Inte utan knorr — kritiken i Radiohuset har “känts” — men för Lisa Söderberg är omfördelningen mycket genomtänkt:

— Jag tror att mer pengar ute i landet i det långa loppet också förstärker riksproduktionen. Den här satsningen kommer att sätta spår både på Ekot och andra riksredaktioner.

— Dessutom är pengarna dels knutna till ett krav på lokala nyhetssändningar under söndagarna, dels för att klara statens villkor om medverkan från utomstående.

En spridd produktion är ett av public serviceuppdragets grundvillkor, som hon ser det. Det finns några andra kännetecken:

• Tillgängligheten. “SR kan höras över hela landet. Den som bor i glesbygden är lika viktig som storstadsbon.”

• Integriteten. “SR är fritt från kommersiella intressen. Det ger hög trovärdighet vilket alla mätningar också visar.”

• Mångfald. “I våra program och kanaler hörs många röster och släpps många olika åsikter fram. ALLA ska hitta NÅGOT i NÅGON av våra kanaler.”

• Kvalitet. “Hög kvalitet i alla led är ett rättesnöre. Men vi måste bli bättre på att fråga vad lyssnarna tycker. Det ska vi göra nu i vår.”

Men pengarna då? SR har bantat bort mer än 200 miljoner kronor ur budgetkakan de senaste åren. Har inte detta sänkt kvaliteten i utbudet?

— Nej, säger Lisa Söderberg tvärsäkert. Vissa rationaliseringar har till och med varit bra. Exempelvis har vi tvingats till en mycket plattare organisation med större inflytande för fler.

— Men det är klart, det känns skönt att det äntligen är över. Nedskärningar är alltid en smärtsam process och en del har fått ta extra mycket stryk. Fast de 1,8 miljarder vi har kvar är fortfarande mycket pengar.

Lisa Söderberg förstår inte heller den oro för en alltmer utslätad radio som hörts i debatten, till exempel efter nye P1-chefen Tom Lundgrens tillträdande. Talet om paradigmskifte ger hon inte mycket för.

— Jag rekryterar chefer för att dom är bra, inte för att dom kommer från P4. Flera av kanalcheferna har dessutom lång erfarenhet av P1.

— Mitt mål är en gemensam kultursyn inom SR, fortsätter Lisa Söderberg. Och en syn på sig själv och den egna kanalen som en av flera viktiga grenar av public serviceradion. Det betyder att både P1 och P4 behövs, utifrån helt olika uppdrag och målgrupper.

Fler avsnitt
Fler videos