Gå direkt till textinnehållet

Replik: ”Visst behöver journalistiken om hemlöshet förnyas”

”Visst behövs en förnyelse av det sociala reportaget och absolut behövs en större kunskap hos enskilda reportrar och chefer om varför vi exempelvis tillåter att barn växer upp i hemlöshet”, skriver Faktums chefredaktör i en replik till debattartikeln om att förnya socialreportaget.

Igår skrev nio journalister i ett debattinlägg på Journalisten.se att antalet artiklar om hemlöshet har halverats i svensk dagspress. Inte minst de fyra stora dagstidningarna rapporterar mindre om hemlösa. Debattörerna, som ligger bakom projektet Förnya socialreportaget, uppmanade chefredaktörerna på DN, SvD, Aftonbladet och Expressen att låta sina journalister utbilda sig i ämnet för att göra rapporteringen om hemlöshet bättre och mindre stereotyp.

Faktums chefredaktör Sarah Britz höll med om mycket av kritiken:

”Som skribenterna skriver: fördomarna och okunskapen om dessa personer är utbredd och verkligheten komplex. Och hemlöshet är ingen het fråga – även om den kostar i lidande och gröper ur den kommunal kassan.”

Annons Annons

Men Sarah Britz menar att det inte är så enkelt som att skicka reportrar på kurs för att lära sig mer om hemlöshet. Det krävs bland annat en förändring av medielogiken kring sociala frågor och specialreportrar som bevakar ämnet, skriver hon i sin replik. Hon påpekar också att det finns bra journalistik om hemlöshet, bland annat i den egna tidningen Faktum: 

”Våra grävande reportrar är kunniga. Här finns journalistik där de hemlösas röster hörs, utan att framställas som offer utan som erfarenhetsbärare med egna åsikter och lösningar.”

Läs repliken här: Replik: ”Det finns genomarbetad journalistik om hemlöshet – i Faktum”

 

 

Fler avsnitt
Fler videos