Gå direkt till textinnehållet

SVT: ”Kom igen, vi granskar visst SD kritiskt”

Påståendet att svenska redaktioner avstår från att kritiskt granska SD är anekdotiskt och tendentiöst, skriver SVTs programbeställare Helena Olsson i en replik.

I en debattartikel igår skrev bland andra Patrik Oksanen och Ulrica Schenström att trumpismen tagit sig till Sverige och bland annat fått som effekt att stora medier inte kritiskt granskar Sverigedemokraterna. De beskyllde också SVTs Agenda för att driva en invandringskritisk agenda som en anpassningsstrategi.

Nu svarar Helena Olsson, beställare för nyheter, samhälle och dokumentär på SVT, på kritiken. Att Agenda drivit en invandringskritisk agenda stämmer inte, skriver Olsson. ”Vi vet eftersom vi mäter.”

Däremot var Agenda tidiga med att identifiera den stora omsvängning i migrationspolitiken som skett i det svenska politiska landskapet, menar hon.

Annons Annons

Att SVT anpassat sig till opinionen och undviker att kritisera SD är också fel, skriver Olsson:

” 'Nyhetsredaktionerna undviker mer eller mindre medvetet att kritiskt granska SD'. Men kom igen! Är det vad ni utläser ur Aktuellts granskning av klimatskeptikern Elsa Widding eller Anders Holmbergs utfrågning av Jimmie Åkesson i 30 minuter nyligen?”

Helena Olsson ger dock debattörerna rätt om trumpismens effekter på det offentliga samtalet, som är en ”gigantisk utmaning” för SVT. Hon skriver om den senaste partiledardebatten:

”Det är alldeles för lätt att komiskt många gånger upprepa 'Skamlös vinhora. som enda argument mot dragqueens på bibliotek och samtidigt förtiga att namnet inte används i mötet med barn. Det är alldeles för lätt att i direktsändning dra till med överdrifter och halvsanningar och politikerna tar gärna den chansen. Och gudarna ska veta att vi kämpar med detta.”

Fler avsnitt
Fler videos