Gå direkt till textinnehållet

Prisregn över belarusiskt journalistförbund

Det olagligförklarade och upplösta belarusiska journalistförbundet BAJ får såväl årets Pressfrihetspris av Reportrar utan gränser som Unescos globala pressfrihetspris

– Det finns få organisationer som förtjänar detta pris så mycket som BAJ. Även om fokus just nu ligger på Ukraina fortgår ett brutalt förtryck mot, och en hetsjakt på, journalister i Belarus, och BAJ har spelat en avgörande roll för att omvärlden kunnat bli medveten om de övergrepp, av totalitära mått, som sker på journalister i Europa, kommenterar Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, att pressfrihetspriset 2022 går till Belarus Association of Journalists, BAJ.

BAJ bildades 1995 som en reaktion på Lukasjenko-regimens förtryck av journalister och medier och var med 1 300 medlemmar Belarus största oberoende organisationen för journalister och mediearbetare och främsta försvarare av pressfrihet. I augusti förra året upplöste Högsta domstolen i Belarus BAJ, efter flera husrannsakningar på huvudkontoret och i de anställdas hem. BAJ förklarades olagligt.

– Många journalister och BAJ-anställda tvingades lämna landet under hot om repressalier. Flera av dessa flydde till Ukraina. Efter den ryska invasionen mot landet har journalisterna behövt fly både en och till och med två gånger till, säger Aleh Aheyeu, biträdande ordförande för BAJ i en kommentar.

Också FN-organet Unesco väljer att i år tilldela BAJ sitt Guillermo Cano World Press Freedom Prize, uppkallat efter den colombianska journalist som dödades framför sitt hem i Bogotá 1986.

Priset med prissumman 25 000 dollar går till ”enastående bidrag till försvaret eller främjandet av pressfriheten”, särskilt för aktörer som gör det trots att det medför fara.

Priserna delas ut den 3 maj respektive den 2 maj.

Fler avsnitt
Fler videos