Gå direkt till textinnehållet

Finlands journalistförbund kritiserar chefredaktören för den egna tidningen

Finlands Journalistförbund riktar allvarligt klander mot chefredaktören för förbundets egen tidning Journalisten, efter hennes agerande i en upphovsrättskonflikt.

Finska Journalistens chefredaktör Maria Pettersson är också fackboksförfattare. Efter publiceringen av hennes storsäljande bok Suomen historian jännät naiset (Spännande kvinnor i Finlands historia) 2022 fick hennes användning av källor omedelbart kritik, då flera forskare ska ha känt igen egna texter i den, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Efter en granskning hittades runt trettio fall där formuleringar i boken utan att ange källa hade tagits ordagrant eller nästan ordagrant från olika publicerade vetenskapliga texter.

Pettersson och hennes förlag försvarade inledningsvis boken och påpekade att hon inte gjort sig skyldig till plagiat och att källorna fanns angivna i källförteckningen.

Annons Annons

Boken anmäldes till det finska Upphovsrättsrådet, som i ett utlåtande i oktober i år slog fast att Maria Pettersson inte har lånat enligt god sed utan olovligt kopierat textstycken och därmed ”kränkt upphovsägarnas moraliska rättigheter”, skriver Hufvudstadsbladet.

På tisdagen gick Finlands Journalistförbunds styrelse ut med att man gett Pettersson ”ett allvarligt klander” för hur hon agerat när hon skrev boken Suomen historian jännät naiset.

Styrelsen är ”djupt besviken på att Maria Pettersson inte agerat moraliskt rätt och på att hon inte förhållit sig tillräckligt allvarligt till det faktum att hon utnyttjat andras arbete.”

Förbundet klandrade Petterssons agerande på ett möte redan den 16 november, men gick då inte ut offentligt med kritiken. Först efter att fallet lyfts i den offentliga debatten och många besvikna medlemmar kontaktat förbundet gjorde man klandret offentligt.

– Kritiken har delvis varit mycket hård, vilket jag förstår. Vi har misslyckats i behandlingen av upphovsrättskonflikten kring Maria Petterssons bok och vi misslyckades i vår kommunikation. För det har vi bett om ursäkt. Vi borde ha tagit tag i frågan tidigare, snabbare och mer bestämt, säger journalistförbundets ordförande Hanne Ahu i ett mejl till Journalisten.

Förbundet konstaterar samtidigt att Maria Pettersson har skött sitt jobb som chefredaktör utmärkt, varför hon inte avskedas.

Maria Pettersson har bett om ursäkt för sin bristande källhänvisning.

Journalisten har sökt Maria Pettersson. ”Jag förstår att mitt beteende påverkar min trovärdighet som upphovsrättsförsvarare. Jag gjorde fel och jag har lärt mig en läxa”, säger Maria Pettersson, som skriver utförligt om saken på sin Facebooksida.

Fler avsnitt
Fler videos