Gå direkt till textinnehållet

Internt bråk om Gaza i amerikanskt journalistförbund

Journalisternas fackklubb på Wall Street Journal motsätter sig att USAs journalistförbund ska uttala krav på vapenvila i Gaza och att USA slutar stödja Israel militärt. Ett liknande ställningstagande ska vara på väg från New York Times fackklubb, rapporterar Semafor.

Under ett möte förra veckan diskuterade styrelsen för Newsguild, en amerikansk fackförening för journalister, ett förslag på ett uttalande om kriget i Gaza. Uttalandet skulle kräva vapenvila och att USA slutar stödja Israel militärt.

Det har fått journalisternas fackklubb på Wall Street Journal att slå bakut, rapporterar nyhetssajten Semafor. I ett brev till styrelsen för Newsguild skriver Wall Street Journal-journalisterna att ett ställningstagande i konflikten kan påverka deras möjligheter att få tillgång till intervjuer med företrädare eller informationsträffar, och att det kan göra reportrar till måltavlor i kriget. 

”Läsare, tittare och lyssnare långt från en konfliktzon är beroende av trovärdiga journalister på plats att tillhandahålla rättvisa och opartiska rapporter, inklusive fakta som kanske inte stämmer överens med en individs förutfattade meningar. Att ta offentliga ställning till nyhetshändelser som vi täcker skadar det förtroende som våra medlemmar har förtjänat genom årtionden av rapportering från krigszoner över hela världen, vilket underblåser missuppfattningen att reportrar är aktivister snarare än observatörer”, står det i brevet enligt Semafor.  

Även fackklubben på New York Times planerar ett liknande ställningstagande i frågan, enligt Semafor. 

Enligt Semafor finns en förklaring till konflikten att Newsguild har breddat sin medlemsbas under den senaste tiden. I takt med att antalet medlemmar minskat till följd av att branschen krympt har man öppnat för andra yrken, även sådana som inte är direkt journalistiska, att gå med i organisationen. Det har lett till en konflikt mellan de som tillhör den äldre skolan, och nya medlemmar som vill vara mer aktivistiska, skriver nyhetssajten. 

Fler videos
Fler avsnitt