Regimen vill upplösa journalistföreningen i Belarus

16 augusti, 2021

Justitiedepartementet i Belarus vill upplösa landets journalistförening, BAJ. Reportrar utan gränser (RSF) försöker stoppa försöket genom att lämna in ett så kallat amicus curiae-utlåtande till Högsta domstolen i landet.

RSF menar att om BAJ upplöses som juridisk person bryter Belarus mot landets skyldigheter att erbjuda föreningsfrihet, skydd för människorättsförsvarare och yttrandefrihet.

Därför bör Högsta domstolen avslå justitiedepartementets önskan, skriver RSF i en artikel.

— Att upplösa BAJ på de grunder som regeringen lägger fram skulle vara ytterligare en flagrant och mycket allvarlig kränkning av Belarus internationella skyldigheter, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, i en kommentar.

Situationen för medier och journalister i landet har varit mycket svår sedan omfattande demonstrationer drog igång efter presidentvalet i augusti 2020, vilket Journalisten bevakat i en lång rad artiklar.

BAJ har under lång tid legat under hårt tryck från regimen i landet.

I februari genomsökte myndigheterna organisationens lokaler, liksom flera av medarbetarnas hem, beslagtog tusentals dokument och stängde igen kontor.

I juni ombads man tillhandahålla tusentals sidor med dokument och i mitten av juli lämnade justitiedepartement in en begäran till Högsta domstolen om att BAJ skulle förklaras olagligt och upplösas som organisation, eftersom man inte levt upp till ordern från månaden innan.

Fotnot: Amicus curiae är den juridiska termen för ett inlämnande av en tredje part, i syfte att förse en domare med relevant information och rättsliga argument. (Källa: RSF)

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies