Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbund hotar att dra Israel inför rätta

Var tionde journalist i Gaza har dödats och dödligheten är tre gånger högre än för vårdpersonal i området. Det uppger Internationella Journalistfederationen (IFJ) som menar att det är uppenbart att journalister är måltavlor och hotar att dra Israel inför rätta.

I ett öppet brev riktat till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant kräver Internationella Journalistfederationens ordförande Dominique Pradalié och generalsekreterare Anthony Bellanger att Israel skyddar journalister i Gaza.

IFJ

Internationella Journalistförbundet är världsfacket för journalister med 187 medlemsförbund, bland dem Svenska Journalistförbundet.

”Vi har med stigande fasa sett den stigande dödssiffran bland journalister i Gaza sedan den 7 oktober. Som ni vet motsvarar dödssiffran nu cirka tio procent av journalisterna i enklaven.

Vi inser att Israel agerade efter den 7 oktober var ett svar på en invasion med gisslantagning och chockerande grymhet. Däremot har dödligheten bland journalister varit sådan – ungefär tre gånger så hög som till exempel vårdpersonal – att det är omöjligt att tro att detta är en slump”, skriver de i brevet.

Om inte israeliska politiker och militärer förbinder sig att respektera Internationella domstolens beslut när det gäller attacker mot civila kommer IFJ att dra dem inför rätta i internationella domstolar och uppmana sina medlemsförbund att göra detsamma där deras inhemska jurisdiktioner tillåter.

Reportrar utan gränser (RSF) har anmält Israel till Internationella brottmålsdomstolen och begärt att ett stort antal dödsfall utreds.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos