Praktikanter utan lön
på The Local

4 mars, 2015

Sajten The Local, som skriver på engelska om Sverige, söker praktikanter som kan flytande engelska och svenska och har en gedigen erfarenhet av medier. Men de får inget betalt.

The Local söker ett antal praktikanter på upp till tre månader. Annonsen räknar upp elva kvalifikationer som de vill att praktikanten ska uppfylla.

De ska skriva och tala engelska och svenska obehindrat, och gärna ett språk till, vara aktiva i sociala medier, kunna fotografera och klippa videoinslag, ha erfarenhet av att jobba på redaktion som radiokanal eller TV-station samt ha kunskap om journalistisk etik. Dessutom ska praktikanten vara flexibel och kunna jobba obekväma tider.

The Local skriver att praktiken kan ge dem en möjlighet till en ”spännande internationell journalistisk karriär”.

Men något betalt kan de inte räkna med.

– Vi har inte möjlighet att betala våra praktikanter. Antingen tar vi emot praktikanter utan lön eller så säger vi nej. Det är det val vi gjort, säger The Locals chefredaktör James Savage.

Läser man annonsen låter det som ni söker väldigt kvalificerade journalister?
– Det kan tyckas så. Om jag ser till vilka vi fått som praktikanter tidigare så handlar det inte om folk som är färdiga journalister, och jag förväntar mig inte att de som får praktikplatsen är färdigutbildade journalister.

Praktiken är på tre månader. Vad händer efter det, kan de få förlängt?
– Efter tre månader säger vi stopp. Det handlar vanligen om några månader på sommaren. Våra praktikanter är mitt uppe i studier och vill få lite praktik, eller så tänker de påbörja en journalistutbildning. Vi erbjuder praktikanterna att under en kort period få erfarenhet av att jobba på en redaktion.

Är det någon av era praktikanter som gått vidare och fått jobb hos er?
– Absolut. Oliver Gee jobbar i dag på vårt Pariskontor. Han började som praktikant på kontoret i Stockholm och jobbade här ett tag som journalist efter praktiken. Han hade ingen tidigare erfarenhet av att jobba som journalist. Vi gav honom möjligheten att jobba som journalist. Vi är också på väg att anställa en praktikant på vårt tyska kontor, en tjej som var praktikant hos oss i fem veckor.Fotnot: The Local har sajter i nio länder: Sverige, Österrike, Tyskland, Frankrike, Danmark, Italien, Norge, Schweiz och Spanien. The Local startades i Sverige 2004. Företaget har 19 anställda. Enligt egna siffror har sajterna fyra miljoner läsare varje månad.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies