Gå direkt till textinnehållet
Pia Rehnquist, affärsområdeschef Bonnier News Local.
Foto: Tor Johnsson

Vinsttapp för Bonnier News Local

Vinsten minskar från 174 miljoner kronor 2022 till 29 miljoner 2023 för Bonniers lokala titlar. 60 miljoner av fjolårets vinst åts dock upp av extraordinära kostnader – i nästa år budget är prognosen att vinsten att stiga igen.

För andra året i rad minskar lönsamheten för Bonnier News Local. Vinsten har gått från 208 miljoner kronor 2021 till 29 miljoner kronor 2023. Fjolårets resultat tyngs dock av ”extraordinära kostnader” på 60 miljoner kronor.

– Vår dagliga business går faktiskt lite bättre än vad vi trodde. Vi levererar en vinst på 90 miljoner trots lågkonjunktur och inflation. Vi är nöjda med det, säger affärsområdeschefen Pia Rehnquist.

Enligt Pia Rehnquist är det framförallt kostnader förknippade med strukturomvandling av koncernen som tynger vinsten.

Annons Annons

– Vi har tagit kostnader för avveckling av tryckerier och har gjort en del personalminskningar under förra året, säger hon.

Bonnier News Local lade under året ned ett tryckeri i Östersund, och är i färd med att lägga ned ett av två tryckerier i Malmö. Personal har under fjolåret sagts upp från Dala-Demokraten, Skånska Dagbladet och Länstidningen Östersund.

En annan del av de extraordinära kostnaderna utgörs av förluster i bolag som Bonnier News Local är delägare i. Det är Gota Media, vars resultat ännu inte är offentliggjort, och leveransbolaget Early Bird som koncernen äger andelar i.

– Vi äger bolag som har haft negativa resultat och då blir det ett negativt resultat hos oss, säger Pia Rehnquist.

Koncernens omsättning ligger på 3 miljarder, jämfört med 3,1 miljarder 2022.

Samtidigt ökar antalet prenumeranter på koncernens titlar, och över en halv miljon har nu någon typ av prenumeration på en Bonnierägd lokaltidning. 263 541 av prenumerationerna är helt digitala. 60 000 av prenumeranterna har +Allt-paketet, som utöver lokaltidningarna ger tillgång till bland annat DNs digitala utbud.

– Ekonomiskt mer än kompenserar vi tappet i print med nya digitala intäkter, säger Pia Rehnquist.

Under nästa år budgeterar Bonnier News Local att vinsten ska förbättras från de 90 miljoner kronor som var överskottet innan de extraordinära kostnaderna.

– Det beror på hur konjunkturen utvecklas och bygger på att det inte sker några oväntade händelser. Men året har börjat bra, säger Pia Rehnquist.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos