”Polisen gick igenom min kamera”
DN-journalisten Lars Epstein greps av polis när han fotograferade en kulturfestival. Han berättar för Journalisten att poliserna även gått i genom hans kamera vid gripandet, vilket kan vara ett brott mot grundlagen då det kan finnas källskyddat material i kameran. Polisens kommunikatör Mats Eriksson vill inte kommentera saken. ”Jag vill be om att få återkomma i eftermiddag”, säger han.
Journalisten rapporterade tidigare i dag om Lars Epstein, journalist sedan 45 år, som fotograferade vid kulturfestivalen på Norrbro i centrala Stockholm när polisen grep honom. Han fördes till ett tält en bit bort, där polisen också gick igenom hans kamera.
Epstein är förvånad över att det här kan hända i Sverige.
– Ja, speciellt på det här sättet. Det normala, om man trott att jag gick omkring och smygfotade barn, hade väl varit att fråga vem jag var och be om legitimation? Om de tvivlade på mina uppgifter kunde de ringa DN och fråga vem jag är. Eller tala med människorna som höll på med aktiviteten som jag fotade eftersom jag råkar känna dem också. Att ta ett hårt tag om min arm och uppmana mig att följa med, och dessutom ta min kamera och gå igenom den, är det ens lagligt? Själva tillvägagångssättet var förvånade, säger Lars Epstein till Journalisten.
I ett större perspektiv, påverkar det här yttrandefriheten?
– Ja, det tycker jag. Det kan uppstå en slags självcensur. Det här påverkar yttrandefriheten, att man kanske inte vågar jobba på ett vanligt sätt för att risken är att man blir tagen för en pedofil.
Stoppar det här dig från att fortsätta jobba?
– Nej absolut inte, jag kommer fortsätta att jobba på som vanligt.
Lars Epstein är fast besluten att anmäla händelsen. Redan i eftermiddag träffar han DNs redaktionschef för att ta saken vidare.
Mats Eriksson är kommunikatör vid polisen. Han berättar att Epstein greps eftersom poliserna uppmärksammat att han fotograferade barn.
– Vi har under tidigare år haft problem med sexuella ofredanden, och i år är vi på tårna i de här frågorna. Därför blev de uppmärksammade på den här personen, säger Mats Eriksson.
Lars Epstein uppger att poliserna gått igenom hans kamera i samband med gripandet. Det här kan vara ett brott mot grundlagen, eftersom det kan finnas källskyddat material i kameran. Det krävs brottsmisstanke för att kunna ta en kamera i beslag, och att fotografera på allmän plats är inte ett brott.
Men Mats Eriksson är företegen om detta.
– Jag har inga bra svar på den frågan, och är inte helt insatt i det här ärendet än då jag inte kan alla detaljer. Jag vill be om att få återkomma om det här i eftermiddag. Vi har ett par möten nu under dagen där vi ska gå igenom vem som ska ta de här frågorna, säger Mats Eriksson.