Gå direkt till textinnehållet

”Vi gick igenom deras Facebooksidor”

HD-Sydsvenskans reportrar Inas Hamdan och Dan Ivarsson nomineras till Stora journalistpriset i klassen Årets avslöjande för sin granskning av Partiet Nyans och hur kandidater för partiet sprider hat mot judar och shiamuslimer.

– Det är otroligt stor konkurrens så det är fantastiskt roligt och hedrande att vara nominerad till detta, säger Dan Ivarsson.

Hur dök idén till granskningen upp?
– Det var Inas Hamdans idé. Hon är 23 år och jobbar sitt första år som journalist och har även varit nominerad till Wendelapriset i år för en annan granskning. Hon är en superstjärna, säger Dan Ivarsson.

Inas Hamdan jobbade som vikarie på HD-Sydsvenskan, berättar Dan Ivarsson. Samtidigt skrev hon en C-uppsats i statsvetenskap där hon studerade Partiet Nyans. Hon följde dem, gick på möten och demonstrationer.

– Hon upptäckte att det som stod i partiprogrammet inte stämde med vad de uttryckte i andra kanaler. Det som partimedlemmarna spred på arabiska stämde inte alls med vad partiet står för egentligen, eller med vad de säger på svenska.

Inas Hamdan kopplades ihop med Dan Ivarsson, erfaren grävreporter i grävnavet på HD-Sydsvenskan.

– För att vara systematiska tog vi fram en lista på alla Nyans kandidater i valet som var folkbokförda i Skåne och gick metodiskt igenom alla deras Facebooksidor. Vi hade också sökord som vi sökte efter på arabiska, och undersökte om de hade skrivit något om vissa saker.

De gick igenom de 25 partimedlemmar i Nyans som fanns i Skåne och kunde visa att åtminstone var femte spred hat och konspirationsteorier om judar och/eller shiamuslimer.

– Vi tog också hjälp av flera forskare i arabiska, Mellanösternkunskap och statsvetenskap. De kunde visa oss vad som skrivits som var problematiskt. De kunde också hjälpa oss att dubbelkolla översättningar så att vi inte missförstod någonting.

När Journalisten ringer upp befinner sig Dan Ivarsson och Inas Hamdan i Stockholm för att mingla med de andra nominerade.

– Vi har vetat i några dagar att vi är nominerade men vi har inte vetat vilka de andra är. Det har varit ett hemlighetsmakeri.

– Det är verkligen de bästa avslöjandena i alla medier i Sverige som tävlar om det här priset. Vi är otroligt stolta på HD-Sydsvenskan att vi är med år efter år och tävlar mot de stora drakarna från Stockholm.

Fler avsnitt
Fler videos