Gå direkt till textinnehållet

Peter Alestig: ”Klimatpoletten har inte trillat ner”

DNs klimatredaktör Peter Alestig har tagit tjänstledigt för att skriva en bok om hur klimatförändringarna kommer att påverka Sverige i närtid – och redan nu påverkar oss. ”Jag hoppas att boken ska bli betydelsefull i debatten, bland annat i valrörelsen”, säger han.

I går gick Peter Alestig på en tre månader lång tjänstledighet från jobbet som klimatredaktör på Dagens Nyheter, för att skriva en bok som ska ta ”helhetsgreppet” om klimatförändringarna i Sverige. Boken är planerad att komma ut i sommar.

– Folk uppfattar fortfarande klimatförändringarna som något som kommer att påverka människor i länder långt borta om väldigt länge. Men vi ser effekterna i Sverige – nu, säger Peter Alestig.

– Skogsbränderna 2018 var kanske en väckarklocka, eller översvämningarna i Gävle i somras, men ändå är det som att klimatpolletten inte har trillat ner. Man ser enstaka händelser, till exempel vattenbrist på Gotland, men man ser inte sambanden. Det jag saknar är helhetsgreppet i mediebevakningen och debatten.

Annons Annons

Peter Alestig anser att medierna har blivit bättre på att sätta extremväder i klimatkontext och rapporteringen har vuxit de senaste åren. Men ofta tecknas de tidsmässiga och geografiska avstånden som alltför avlägsna.

– Att illustrera klimatförändringen med en isbjörn på ett smältande isflak skickar fel signal. Vi behöver ställa frågor som ”Kommer vi att kunna åka skidor i Sverige?”, ”Kommer det att finnas parasiter i våra sjöar?”, ”Kommer vi att kunna göra upp eld?” eller ”Kommer vi att kunna besöka våra nationalparker och naturreservat?”.

Det låter illavarslande, är det en dokumentär dystopi du ska skriva?
– Vissa kommer säkert att beskylla mig för att vara dystopisk, det blir man så fort man yttrar sig om klimatet. Men fakta är ju att vi redan har parasiter i våra sjöar, vi har skogsbränder och eldningsförbud och översvämningar, och ja, det är mindre snö om vintrarna nu än det var förr – du minns inte fel. Och i somras stängde Frankrike sina nationalparker på grund av brandfaran. Effekterna av klimatförändringen sker inte på andra sidan jordklotet år 2100, de sker här och nu. Forskningen har också gjort så stora framsteg att vi kan säga med stor säkerhet att vissa effekter kommer att uppstå i närtid.

Han kommer också att titta på hur vi i Sverige kommer att påverkas av andra länders problem, även politiskt, men det är komplicerade frågor:

– Vi är otroligt beroende av matimport, och vad händer om livsmedelsproduktionen slås ut på grund av extremväder i andra delar av världen? Hur kommer vi att påverkas om det blir en ökande klimatrelaterad migration till Europa? Blir Europa mer protektionistiskt? Det är svåra frågor, men jag kommer att ha med dem i boken.

Vad hoppas du med boken?
– Jag hoppas att boken ska bli betydelsefull i debatten, bland annat i valrörelsen. Jag vill höja kunskapsnivån om hur vi påverkas lokalt och direkt av klimatförändringarna. Om jag kan spela någon roll till att höja nivån i debatten är jag nöjd.

Fler avsnitt
Fler videos