Gå direkt till textinnehållet

Peter Wolodarski: ”SR använder sin blogg som en spinnkanal”

DNs chefredaktör avfärdar Länsstyrelsens granskning av Sveriges Radios säkerhetsarbete och är kritisk till hur SR använder bolagets journalistiska trovärdighet för strategisk kommunikation. UPPDATERAD.

För ett år sedan kunde Dagens Nyheter avslöja att Sveriges Radio hyrt in externa it-konsulter utan säkerhetsprövning för att bygga det digitala varningssystemet VMA (Viktigt meddelande till allmänheten). Instruktioner för hur det digitala fungerar, hanteras och skyddas laddades upp på en utländsk molntjänst.

SR dementerade uppgifterna i Sveriges Radio-bloggen och hävdade att konsulterna kontrollerats enligt gängse rutiner och att uppladdningen av uppgifter på molntjänsten inte utgjort något problem eftersom ingen säkerhetsskyddsklassificerad information laddats upp.

Avslöjandet ledde till att SR fick kritik från MSB och Länsstyrelsen i Stockholm inledde en tillsyn. I veckan blev tillsynsrapporten klar, och den visade att de i nuläget inte kunnat finna några brister i säkerhetsarbetet.

På torsdagsmorgonen publicerades en artikel skriven av SRs säkerhets- och beredskapschef Anna Svedberg i Sveriges Radio-bloggen på SRs hemsida. I artikeln framställer Anna Svedberg det som att Länsstyrelsens granskning visar att DNs avslöjande var felaktigt:

”Vi har nu mottagit resultatet av det ärende som Länsstyrelsen i Stockholm inledde under sommaren 2022 med anledning av ett antal påståenden som spreds i media utifrån artiklar i Dagens Nyheter. Att det nu avslutade ärendet visar att vi skött vårt uppdrag är en bekräftelse på att vi gjort det vi ska göra enligt gällande lagstiftning”, skriver Anna Svedberg i artikeln.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski är mycket kritisk till hur SR vinklat Länsstyrelsens granskningsrapport.

– Länsstyrelsen har över huvud taget inte granskat det som vi lyfte fram i våra artiklar. De har tittat på hur säkerhetsarbetet fungerar i nuläget. De har bara kommunicerat med SR och bara förlitat sig på SRs egna uppgifter. Det är alltså inte fråga om någon granskning i egentlig mening eller någon total översyn. Länsstyrelsen har inte alls undersökt hur det gick till när det digitala VMA-systemet byggdes på 2010-talet, vilket var vad våra artiklar handlade om. Ändå använder SR sin blogg för att koppla ihop de sakerna och få det att framstå som att vi haft fel i vår rapportering, vilket vi inte har haft. De blandar äpplen och päron, säger Peter Wolodarski till Journalisten.

Han reagerar också på hur SR valt att kommunicera sitt budskap:

– SR använder sin blogg som en spinnkanal. Den ligger på SRs hemsida och ser ut som en artikel. De använder Sveriges Radios journalistiska trovärdighet, som är mycket hög – jag har själv stort förtroende för SRs nyhetsjournalistik – för bolagets strategiska kommunikation. Läsarna har ju förstås intrycket att artiklar som publiceras på SRs sajt är opartiska och sakliga, säger Peter Wolodarski.

SRs presschef Claes Bertilson uppger för Journalisten att Sveriges Radio-bloggen används för företagsinformation, inte journalistik, och att det inte finns någon koppling eller länkning mellan bloggen och SRs journalistiska publiceringar. I ett mejl till Journalisten skriver Claes Bertilson:

”Igår meddelade Länsstyrelsen oss att deras granskning är avslutad. Utan anmärkning och utan några konstaterade brister. Det är självklart efter den diskussion som förekom förra sommaren att vi då publicerar Länsstyrelsens slutsatser vilket är det enda Anna gör i bloggen.

Till skillnad från DN som kan ge uttryck för tidningens åsikter i redaktionellt material via till exempel ledarsidan så fungerar inte Sveriges Radio på det sättet. Våra redaktioner har egna ansvariga utgivare vars publicistiska beslut inte styrs av företagsledningen och vi har ingen ledarsida.

Vi har en extern sida för vår företagskommunikation. Där publicerar vi sådant som kan vara av intresse för allmänheten att få veta när det gäller det företag de finansierar. På företagssidan ligger därför vår bloggtext om Länsstyrelsens beslut likt andra bloggtexter och till exempel vår public service redovisning.

På företagssidan redovisas det tydligt vem som skriver inläggen och vid bloggen beskrivs innehållet i den: ’Om Sveriges Radio bloggen – Här skriver vi om aktuella frågor som rör Sveriges Radio. Det kan handla om allt från publicistiska ställningstaganden till mediepolitik och innovationsutveckling.’ ”

Fler videos
Fler avsnitt