Oro och missnöje när SVT gör om morgonnyheterna
Anställda på SVTs lokala kanaler känner oro och ilska över ledningens beslut att ta bort programledarna på de lokala morgonsändningarna.
Det säger Hanna Nyberg, ordförande för den centrala journalistklubben på SVT och som i går avslutade förhandlingar med arbetsgivaren i frågan.
SVT bygger om sina morgonsändningar. På riksnivå rekryteras toppnamn som ska leda det nya formatet Morgonstudion som ska sjösättas efter sommaren. På de lokala kanalerna gör företaget tvärtom: programledarna ska försvinna från morgonnyhetssändningarna.
– Det är dubbla signaler från företaget att storsatsa på morgonsändningarna riks samtidigt som man bara ökar arbetsbelastningen på de lokala och tar bort de lokala profilerna – programledarna, menar Hanna Nyberg.
Med början i vecka 25 ska inga programledare alltså synas i rutan på de lokala morgonnyheterna. Reportrarna ska i stället själva påannonsera sina inslag i ståuppor. Telegram ska bildsättas av arkivbilder.
Förändringen innebär ett helt nytt arbetssätt och ska genomföras på kort tid. Journalistklubben är kritisk på flera punkter. Arbetsbelastningen ökar när reportrar får ännu en uppgift i och med att de ska spela in påor själva på fältet i stället för att skriva dem till en programledare. Det blir kännbart särskilt på de mindre orterna.
– Det har varit svårt för våra medlemmar att förstå vinsterna med förslaget. Det går åt lika mycket personal för att göra sändningarna, det är bara det att programledarna inte syns. Och det blir ineffektivt eftersom den som leder morgonsändningen både måste läsa in telegram och leta bilder för att illustrera dem. Det är tidskrävande. Den tiden hade man i stället kunna lägga på att uppdatera online eller på att fatta publicistiska beslut, säger Hanna Nyberg.
– Det är också ett steg tillbaka i själva TV-sändningen. Medlemmar som brinner för TV-formatet tycker inte att det är kul att kanske i värsta fall illustrera ett telegram med en stillbild. Många frågar sig vad som hände med den rörliga bilden.
De fackliga förhandlingarna avslutades i oenighet på en punkt: tidsramen för projektet. Klubben tycker att företaget stressar igenom beslutet när man vill genomföra det redan före midsommar.
– Vi ville ha mycket mer tid för utbildning och för att testa de tekniska systemen och jobba in det här.
Pilotsändningar har just genomförts på sex orter, där SVT Luleå är sist ut med testkörning den här veckan. Arbetsmiljöombudet för Luleå och Kiruna, Anders Hjertström, säger att det tyvärr redan finns en rad farhågor när det gäller teknik och arbetsmiljö.
– Vi har identifierat en rad problem som dyker upp. Det är inte lättare att göra den här typen av sändning än det var tidigare, enligt mina medlemmar. Det blir tjorvigare på flera sätt, säger han.
Det finns även bland SVT-anställda en skepsis till att inte ha programledare, säger Anders Hjertström.
– Man blir mer anonym, även om idén är att profilera reportrarna. Det blir oklart vem som leder sändningen och det är ett ganska stort avsteg från hur man gör TV över hela världen.
Även Anders Hjertström lyfter frågan varför förändringen måste genomföras så snabbt. De lokala kanalerna har knappt hunnit få in rutinerna efter den förra stora omorganisationen, innan nästa förändring kommer med tajt deadline.
– Man hade velat testa piloten under en längre period, och ha ett alternativ till om det inte funkar. Nu får redaktionerna inte möjlighet att tänka själva utan får anpassa sig så gott det går, hitta egna lösningar.
Läs vår intervju med Christina Ågren, programchef för SVTs lokala nyheter, där hon bemöter kritiken.