Gå direkt till textinnehållet

Avgående PEN-ordförandens oro: ”Andra ämnen sätts före yttrandefriheten”

Efter fem år som ordförande i Svenska PEN slutar Jesper Bengtsson vid årsmötet den 9 maj, och han är orolig över yttrandefrihetens framtid här hemma.

Till Jesper Bengtssons starkaste minnen från hans tid som ordförande hör arbetet med att rädda personer som var verksamma i PEN Afghanistan efter att talibanerna tagit över landet sommaren 2021.

– Det var ett oerhört akut läge och under en period ett samtal som pågick nästan dygnet runt för att knyta ihop trådarna mellan UD och PEN International och PEN Afghanistan. Och ett starkt minne för att vi också lyckades få UD att behålla dem på sin lista så att de fick visum hit till Sverige. Något annat jag gärna minns från de här åren är att vi hade den stora internationella PEN-kongressen i Uppsala förra året, säger Jesper Bengtsson.

Vad ska du göra med tiden du får över nu?
– Tid är det jag inte har, jag jobbar på Dagens Arena och Atlas och det tar sin rediga heltid och lite till. Sen ska jag skriva lite själv också, även om jag skrivit en del eget under de här åren också. Men jag ska försöka snabba på den processen lite.

Annons Annons

I ett inlägg på sin Facebook-sida skriver Jesper Bengtsson att han upplevt hur yttrandefrihetsfrågorna blivit allt mera brännande här hemma under sin tid som ordförande. Med nya ”spionlagar”, Lars Vilks död och hoten mot honom, hat och hot i sociala medier, politiker som inte förstår innebörden av armlängds avstånd och ett public service under allt hårdare tryck.

”Sammantaget pekar detta ut en snårig, krokig väg för yttrandefriheten under de kommande åren”, skriver han.

Kan du utveckla vad det är du ser?
– Det som händer är att andra ämnen sätts före yttrandefriheten, som nationell säkerhet eller kampen mot terrorism. Vilket öppnar för ett antal lagparagrafer som alltid används i mer auktoritära stater. Sedan har vi SD där det handlar om ren klåfingrighet, hur de vill gå in och styra kulturpolitiken eller public service. Man ser hur hela samhället tagit mer konkreta steg nu, exempelvis läste jag nyligen i DN att en majoritet vill att man ska förbjuda brännandet av heliga skrifter, vilket definitivt skulle vara en inskränkning i yttrandefriheten.

Är du orolig över utvecklingen?
– Ja det är klart, det är nog alla som håller på med yttrandefrihetsfrågor. Det som är positivt i sammanhanget är att många är oroliga nu, det här sker inte i tysthet utan det finns en pågående debatt om det. Större än för tio, femton år sedan.

Vad bör vi som journalister göra?
– Att skriva om det är en sak men man behöver också stålsätta sig. Alla hot och hat som sker mot journalister och krav på att man ska ta hänsyn till en mer högerextrem dagordning riskerar att påverka oss. Vad vi tänker, vad vi skriver, vi behöver stålsätta oss så att vi inte självcensurerar oss.

Har du något medskick till din efterträdare?
– Den personen kommer få ägna sig mer åt ”hemmafrågorna”. Det som händer i städer som Göteborg och Umeå kommer ta större plats och det kommer att handla mindre om länder långt borta.

Fler avsnitt
Fler videos