Fackets oro: Gourmedia försvinner när polisen flyttar in
Journalistklubben är är nöjd med de utlovade åtgärderna för att särskilja konstaplar och reportrar när polisen flyttar in i SVTs gamla lokaler – men är oroade över vad som ska hända med den klassiska personalrestaurangen Gourmedia.
Nästa höst kommer Polismyndigheten att ta över den del av SVTs lokaler vid Gärdet i Stockholm som kallas för kontorshuset, vilket Journalisten rapporterade under gårdagen.
Frågan om den nya hyresgästen har inte förhandlats med facket, uppger Rebecka Mårtensson som är ordförande för journalistklubben på SVT. Hon har dock en plats som suppleant i bolagsstyrelsen och säger att fackklubben är nöjd med de utfästelser om att sära polisens och SVTs verksamhet från varandra som gjorts från ledningens sida.
– Det viktiga är att vi inte ska springa i samma korridorer eller ha gemensamma ingångar. Eftersom det nu blir så pass avskärmat så skulle det vara samma sak som om de var i huset mittemot, som vi inte rår över. Det är ju också begränsat vilken typ av verksamhet som polisen kommer att bedriva här, säger hon.
Det var klart sedan tidigare att de anställda skulle flytta från kontorshuset, och så har redan skett. Rivningarna är igång. Men med beskedet om att polisen blir hyresgäst står det klart att den klassiska personalrestaurangen Gourmedia inte kommer att kunna återuppstå på sin gamla plats. Det väcker desto mer oro hos fackklubben.
– Det jobbar väldigt många personer inom public service på Gärdet. Personalmatsalen har använts av både SVT, SR och UR. Att den inte ska finnas kvar ställer vi oss frågande till, för en personalmatsal är inte bara ett ställe att äta på, utan en plats att träffas på också.
Utöver redaktionen i Stockholm finns SVT på ett femtiotal orter runt om i Sverige, och där finns inga matsalar. Men Rebecka Mårtensson lyfter fram att det är väldigt många personer som jobbar i Stockholm.
– Det finns inget lagkrav på att man ska erbjuda personalmatsal på det sätt som gjorts, men det fyller en viktig funktion och något som många medlemmar uppskattar, säger Rebecka Mårtensson.
Sedan Gourmedia stängde har det istället funnits tre bespisningar där varm mat serveras, två på SVT och en på SR. Det ersätter dock inte Gourmedias funktion, säger Rebecka Mårtensson.
– Jag har inte hört att det ska vara några problem med det upplägget. Men det är inte riktigt samma sak som att ha en stor matsal. Det är en bra tillfällig lösning men inte en permanent, säger Rebecka Mårtensson.
Ett annat frågetecken är kring parkering då garaget under kontorshuset ingår i polisens avtal. Men den frågan är tidigt väckt då det är oklart hur personalen kommer att påverkas av förändringen, säger Rebecka Mårtensson.
Journalistklubben har tidigare lyft frågan mot arbetsgivaren, och kommer nu när det står klart att det inte går att ha restaurang i de tidigare lokalerna, att återigen driva frågan.
Lokalerna som public service-bolagen använder hanteras av SRF Förvaltning, som ägs gemensamt av de tre nyhetsbolagen. Vd Lena Lundqvist säger att de tar frågan om personalmatsal på stort allvar.
– Vi tittar över vilka möjligheter som finns, det kan ju finnas olika alternativ. Vi håller på med en utredning om hur vi ska kunna förse området med lunch och mat överlag, säger hon.
Men är det ett möjligt scenario att det inte blir någon ny Gourmedia?
– Vi håller på att titta på olika alternativ, och sedan är det vår styrelse som tar beslut om hur det ska bli, säger Lena Lundqvist.