Gå direkt till textinnehållet

Nyhetssajt får böta för omodererade kommentarer

Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna har dömt att en estnisk nyhetssajt ska betala skadestånd för förtal i läsarkommentarer i ett omodererat kommentarsfält. Domen kan ha påverkan på svensk rätt.

Den estniska tidningen Delfi.ee publicerade 2006 en artikel om ett rederi som ändrade sina färjors färdrutt. Bland artikelkommentarerna från läsare fanns 20 hot och förolämpningar riktade mot rederiets ägare, bland annat uppmaningar att döda och lyncha honom. Kommentarsfältet var omodererat men med en funktion som gjorde det möjligt att anmäla opassande kommentarer.

Efter en dryg månad krävde ägaren att kommentarerna skulle raderas och att Delfi skulle betala skadestånd för förtal. Kommentarerna togs omedelbart bort, men Delfi vägrade att betala någon ersättning för kränkningen. Ärendet gick upp till den estniska Högsta domstolen där Delfi tvingades att betala 3 000 svenska kronor i ideellt skadestånd.

Delfi drev saken vidare till Europadomstolen som förra veckan kom med sitt domslut som gav den estniska domstolen rätt – Delfi hade ett ansvar för de förtalande kommentarerna trots att de låg på ett avgränsat utrymme och det tydligt angavs att de var omodererade och att kommentatorerna själva bar ansvar för sina kommentarer. Domstolen ansåg inte heller att beslutet i den estniska Högsta domstolen inskränkte yttrandefriheten på ett sätt som stod i strid med Europakonventionens artikel 10.

Europadomstolen ansåg dessutom att eftersom det fanns svårigheter att hitta upphovspersonerna bakom kommentarerna, låg en betydande del av ansvaret för kommentarernas innehåll på Delfi.

Domstolen konstaterar att Delfi tjänar pengar på att ha kommentarsfält genom att locka fler läsare och därmed öka sina reklamintäkter, och att det därmed naturligt följer att sajten måste ha ansvar för kommentarsfälten.

Det är oklart om domen påverkar svensk rätt, men det står klart att domstolen anser att det är rimligt att en kommersiell journalistisk sajt betalar skadestånd till en person som förtalats i omodererade kommentarsfält på sajten. Europadomstolen är dock till skillnad från EU-domstolen inte en överinstans till nationella domstolar, utan dömer endast i tolkningsfrågor som rör Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna.

Flera svenska medieföretag har efterhandsmodererade kommentarsfält på sina nyhetssajter, bland annat Aftonbladet och Dagens Nyheter.

Linköpings tingsrätt avgjorde tidigare i år ett liknande mål, som Journalisten berättat om tidigare. Den domen går på tvärs med Europadomstolens dom, och friade den aktuella sajten från allt ansvar vid förtal i kommentarsfält. Tingsrättsdomen är överklagad.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler