Gå direkt till textinnehållet

Al-kompis stänger av programledare efter Facebook-kommentarer

Den arabisktalande svenska nyhetssajten Alkompis har arbetsbefriat en programledare och avslutat samarbetet med en frilansare, uppger vdn Julia Agha för Journalisten. Detta efter att Ekot på Sveriges Radio rapporterat om att den ena uttryckt sig antisemitiskt och den andre uttryckt stöd för Hamas på Facebook.

– Det är jättetråkigt. Alkompis finns för att främja integration och vi vill överbrygga alla möjliga informationsgap som finns och det inkluderar fördomar mot judar. Det är en fråga vi jobbar väldigt mycket med, säger Julia Agha.

Det är en frilansande programledare som har skrivit antisemitiska inlägg på Facebook. Personen ska bland annat ha skrivit  ”Det är först nu som jag förstår att Mark Zuckerberg är jude”. Den frilansaren kommer inte längre att anlitas av Alkompis. 

– Den personen är frilansare och det har inte skett på våran plattform, så jag tycker det är orättvist att sätta en antisemitstämpel på Alkompis som mediehus, säger Julia Agha. 

Annons Annons

En anställd programledare ska enligt Ekot har skrivit inlägg som kan tolkas som att personen stödjer Hamas attack mot Israel. Den personen är nu arbetsbefriad från sitt jobb. 

– Vi behöver förstå bakgrunden till den här personens inlägg och utreda varför det här skrevs. Sedan ska vi göra en bedömning. Det är ett personalärende så jag vill inte gå in för mycket på vad vi gör. 

Julia Agha poängterar att den anställda personens inlägg inte var brottsligt eller bryter mot de medieetiska reglerna. 

– Det är dock ytterst olämpligt, säger hon. 

Har ni brustit i era riktlinjer för sociala medier?
– Ja, vi har nog inte haft tillräckligt bra koll på framförallt frilansare. Vi har ganska många frilansare och vi är ett litet mediehus så vi har inte riktigt de resurserna. Det är svåra tider nu med mycket reaktioner på sociala medier. 

Nu kommer bolaget att kalla till sig alla som jobbar för dem för att repetera vad som gäller i sociala medier.

– Jag kommer personligen sätta mig med alla medarbetare och gå igenom våra policys. 

Alkompis har publicerat en krönika av chefredaktören Mahmoud Agha på arabiska, där de tar avstånd från Hamas och från antisemitism. 

Skadar det här er trovärdighet?
– Jag hoppas inte det. Det har inte påverkat vår nyhetsrapportering. Vi har en hel redaktion, nyhetschef och rutiner för att säkerställa att vår rapportering är saklig. Jag tycker man ska skilja på yttranden på privata konton och oss som mediehus. 

Fler avsnitt
Fler videos