Gå direkt till textinnehållet

Nya Tider fälls för artikel om påstått sexövergrepp

Mediernas etiknämnd klandrar högerextrema Nya Tider för en artikel där tidningen påstått att en ”ensamkommande” från Afghanistan begått sexövergrepp mot ett barn, trots att förundersökningen lagts ned.

Den högerextrema och främlingsfientliga tidningen Nya Tider publicerade i en pappersutgåva förra hösten en artikel med rubriken ”7-årig dotter antastades av afghan – inget åtal väcktes”.

I artikeln uppgavs att en afghansk man, som beskrevs som ”ensamkommande”, hade begått sexuella övergrepp mot en sjuårig flicka. Flickans pappa citerades i tidningen, och pappans bild och namn publicerades. Pixlade bilder på flickan och den afghanske mannen publicerades.

Artikeln anmäldes till Medieombudsmannen (MO) av den afghanske mannen som menade att artikeln var rasistisk och konspiratorisk, samt att han kunde identifieras av bilden och sammanhanget. Endast publiceringen i papperet har prövats eftersom Nya Tider då inte var anslutet till det medieetiska systemet. Tidningen anslöts samma dag som fällningen publicerades 9 oktober.

Annons Annons

MO konstaterar att delar av mannens huvud och ansikte syntes på bild, liksom hans träningskläder där ett idrottsemblem för en fotbollsklubb kunde urskiljas:

”I texten framgick hur gammal han var, hans ursprung, samt att han var tränare för ett fotbollslag. Uppgifter lämnades också om personerna i flickans familj och hennes familjeförhållanden. Pappan till barnet framträdde med namn och bild. Vissa geografiska bestämningar och tidsangivelser fanns också med”, skriver MO, som menar att uppgifterna var tillräckliga för att peka ut anmälaren för ”en inte obetydlig krets av personer”.

MO konstaterar också att tidningen slår fast att anmälaren är skyldig, trots att förundersökningen lagts ned och åtal aldrig väckts. Därmed har mannen tillfogats en oförsvarlig publicitetsskada, anser MO. Mediernas etiknämnd instämmer i MOs bedömning och klandrar Nya Tider för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos