Ny aktion för Dawit Isaak

24 maj, 2021

FOTO: Privat Dawit Isaak På Eritreas självständighetsdag kräver företrädare för bland annat Journalistförbundet, Tidningsutgivarna och Publicistklubben att den svenske journalisten Dawit Isaak friges och kritiserar UD för att stå ”handfallna”.

I höst har det gått 20 år sedan journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea.

I samband med landets självständighetsdag den 24 maj skriver flera organisationer under ett nytt upprop som publiceras i Expressen Kultur – och genomför aktionen ”Dawit Isaaks plats”, som går ut på att i sociala medier lägga upp filmer och bilder av tomma platser runtom i Sverige med hashtaggen #dawitisaaksplats för att visa ”några av de platser som Dawit Isaak hade kunnat befinna sig på om han inte suttit fängslad”.

”Vi gör det för att visa vår solidaritet, vi gör det för att upprepa vårt krav på att han måste friges. Efter 20 år måste Dawit Isaak nu få komma hem till sin familj”, skriver undertecknarna.

”Under åren har Dawit Isaak fått åtskilliga priser kopplade till fri press och yttrandefrihet och hans böcker har getts ut igen. Men det svenska utrikesdepartementet, UD, tycks stå handfallna. Sverige har ett ansvar att sörja för sina medborgare och vi menar att UD inte har gjort tillräckligt för att få honom fri”, skriver undertecknarna, som representerar Amnesty International, Journalistförbundet, Reportrar utan gränser, Publicistklubben, Stödföreningen Free Dawit, Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Mia Wendel fre, 2021-05-28 17:30
Instämmer med innerligt eftertryck!
Dawit Isaak

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies