Gå direkt till textinnehållet

Expressens Karin Olsson på Dawit Isaak-manifestationen: Ändra taktik och stoppa diasporaskatten

Stryp ”skatten” på exileritreaner i Sverige för att sätta på press på Eritrea. Det manade flera talare under fredagens manifestation för den svenske journalisten Dawit Isaak, som imorgon suttit fängslad utan rättegång i 8 000 dagar.

Ett 40-tal fanns på plats i Författarförbundets lokaler under manifestationen, bland dem Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson. I sitt tal tog hon bland annat upp att det efter den eritreanska kulturfestivalen i Järva är tydligt att Sverige behöver strypa den påtvingade skatt exileritreaner pressas att betala: 

”Efter den urspårade helgen sa justitieminister Gunnar Strömmer att det inte är rimligt att 'Sverige dras in i andra länders inhemska konflikter på det här sättet'. Det kan man tycka, men det är ett totalt verklighetsfrämmande uttalande. […] Dawit Isaak är en svensk medborgare med tre barn, som levt nästan hela sina liv i det här landet. Det är i Sverige som eritreanska ambassaden plågar sina landsmän i exil med en diasporaskatt på två procent av inkomsten. Och det är här som Eritrea ägnar sig åt utpressning och flyktingspionage.”

Flera av talarna återkom till att Sverige behöver ändra taktik för att få Dawit Isaak fri. Karin Pettersson, kulturchef, Aftonbladet:

Annons Annons

”Vi har en regering som lovar, men det händer inget. 8 000 dagar. Det tar för lång tid.”

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert sade bland annat:

”Vi som är här idag har fortfarande förhoppningar. […] Vi har kraft och tålamod att fortsätta arbeta för en frigivning. Jag tror att det krävs mycket arbete och nya strategier, och nu är det upp till bevis för regeringen och Kristersson att uppfylla löftet från regeringsförklaringen att fortsätta arbeta för att uppnå en frigivning!” 

Publicistklubbens vice ordförande Anna Gullberg sade i sitt tal att det inte bara är utrikesministern som behöver ta kraftigare tag i fallet Dawit Isaak: 

”Det är pengar som betyder något i stater som Eritrea. Kanske är det en finansminster som ska ha ögonen på det här?”

Svenska Dagbladets biträdande kulturchef Anders Q Björkman läste upp delar av den text han skrivit i dag på SvD.se och kopplade ihop koranbränningarna, hoten mot yttrandefrihet och Dawit Isaaks fängslande: 

”Dawit Isaak, som verkat under mottot 'har du möjlighet att skriva så gör det', har blivit en symbol för kampen för yttrandefrihet. Vi som har den möjligheten får inte glömma Dawit Isaak, utan fortsätta kräva att han släpps fri och att yttrandefriheten respekteras.”

Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson påminde i sitt tal om att Eritrea är ett av världen sämsta länder på pressfrihet, på 174 plats av 178: ”Eritrea är idag det enda afrikanska land där det inte finns privatägda medier. I nästan 8 000 dagar har det pratats om det här. Ibland känns det hopplöst, men vad är egentligen alternativet? Att tyst se på? Att ge upp något som är rätt? Nej, det går inte!”

”En journalist och kollega har tystats i 8 000 dagar. […] Det är hög tid att få rapportera om hans frigivning. Därför kommer vi på Journalisten att fortsätta fråga vad som händer i Eritrea, vad Sveriges regering gör, vad utrikesminister Tobias Billström gör och vad UD gör. Vi kommer inte att sluta fråga förrän Dawit Isaak är fri”, sade Journalistens tf chefredaktör Julia Nilsson.

Elisabeth Löfgren, ordförande i stödföreningen Free Dawit, framförde en hälsning från Dawit Isaaks dotter Betlehem Isaak: ”Det är väldigt viktigt  att ha stödet från er som är här på manifestationen.”

I flera medier uppmärksammades idag Dawit Isaaks situation. I Dagens Nyheter skrev sju press- och yttrandefrihetsförespråkare ett debattinlägg: 

”Det är nu hög tid att Sveriges utrikesminister sätter ner foten och kräver att få träffa Dawit Isaak i fängelset och att regeringen kräver att han släpps fri och får återförenas med sin familj i Sverige. Om Eritrea vägrar bör Sverige fundera på sina diplomatiska kontakter med landet.”

På Expressen Kulturdebatt skrev Susanne Birger, Raoul Wallenberg centre for human rights, Kanada, att Sverige bör ändra taktik och se både Dawit Isaaks och Gui Minhais fall som gisslanärenden: 

”Med tanke på den nuvarande återvändsgränden är en annan fråga om Dawits och Guis ärenden ska fortsätta att hanteras främst via diplomatiska kanaler, det vill säga UD:s konsulära avdelning. Både Dawit Isaak och Gui Minhai är i själva verket politisk gisslan hos främmande makt.”

Fotnot: Initiativtagare till stödmanifestationen för Dawit Isaak, vilken stöds av Sveriges författarförbund, Free Dawit, Journalistförbundet, Publicistklubben, Svenska Pen och Reportrar utan gränser, är journalisten och den senaste mottagaren av Dawit Isaak-priset Kurdo Baksi.

Fler avsnitt
Fler videos