Gå direkt till textinnehållet

Nu genomförs världens största journalistundersökning

Journalistforskare från 120 länder samarbetar i världens största undersökning om journalisters arbetsvillkor, ideal, etik och utsatthet. Den svenska delen av enkätundersökningen inleds i veckan och går ut till medlemmar i Journalistförbundet. ”Jag hoppas att undersökningen ska ge perspektiv på svensk journalistik”, säger Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola.

Den globala undersökningen Worlds of Journalism har genomförts två gånger tidigare, den senaste under perioden 2014-2016 då journalister från 65 länder deltog. Den nya undersökningen är den största någonsin. Journalister från 120 länder kommer att få svara på samma frågor om bland annat utsatthet för hot och hat, men också om journalistiska ideal och etiska arbetsmetoder.

I Sverige är det forskare vid Södertörns högskola som håller i enkätundersökningen som i veckan skickas till 3 000 slumpmässigt utvalda medlemmar i Journalistförbundet. Undersökningen finansieras med stöd från Anderstiftelsen.

– Journalistiken påverkas av vilken typ av samhällssystem den existerar inom. Vi vet sedan tidigare att de journalistiska idealen skiljer sig åt mellan olika länder, men med en undersökning av den här omfattningen där journalister i till exempel Sverige, Kina, Ryssland och Mexiko får svara på samma frågor kommer det att bli möjligt att göra många jämförelser på många olika nivåer. Jag hoppas att undersökningen ska ge perspektiv på svensk journalistik, säger journalistikprofessor Gunnar Nygren.

Annons Annons

Tidigare undersökningar har visat att i vissa länder håller journalister oberoendet och granskningsfunktionen högt, medan i andra länder vurmar journalister för så kallad ”konstruktiv journalistik”, journalistik som bidrar till landets utveckling.

– Den granskande journalistiken finns förstås överallt, men fokus ligger ibland på den övervakande rollen och ibland på den deltagande. Men undersökningen spänner även över områden som arbetsvillkor och anställningstrygghet, journalistkårens sociala status, etik och arbetsmetoder, samt hot och hat, som är ett nytt inslag eftersom hot och våld mot journalister har vuxit under de senaste åren. Både i länder där yttrandefriheten inskränks och i Sverige där näthatet mot journalister ökat.

Blir det inte svårt att få en hög svarsfrekvens med en så omfattande undersökning?
– Den risken finns förstås. Det tar cirka 20 minuter att svara på enkäten och jag hoppas att många väljer att lägga ned den tiden så att vi kan få svar på hur det ser ut i Sverige och få en jämförelse med andra länder. Det fanns en möjlighet att lägga in extrafrågor, men vi har valt bort det just för att hålla nere tiden det tar att svara på enkäten.

Fler avsnitt
Fler videos