Gå direkt till textinnehållet

Mitt i världens största val: SR får inte journalistvisum

Pressfrihet Utrikesreportar har skrivit ett öppet brev till Indiens regering med kritik mot hanteringen av journalistvisum. SRs reporter har efter flera år inte ens fått svar på sin ansökan. 

I fredags lämnade reportern Avani Dias, som jobbar för australiensiska ABC, Indien. Det efter att hennes journalistvisum inte förnyats av landets regering efter att hon rapporterat om ett mord på en sikh-separatist. Efter ett diplomatiskt spel mellan Australien och Indien förlängdes hennes visum med två månader men Avani Dias säger till The Guardian att det var uppenbart att det skulle bli för svårt att utföra hennes jobb i landet framöver.

Beskedet att hon lämnar har fått Indienkorrespondenter från runt om i världen att skriva under ett upprop till stöd för henne och för att journalisters arbete ska underlättas i Indien framöver.

En av de som skrivit under är Sveriges Radios sydasienkorrespondent Naila Saleem. Hon har haft rollen sedan 2021, men inte fått något visum, något hon själv uppmärksammat i en krönika.

Annons Annons

Hennes chef, Ekots utrikeschef Anders Pontara, berättar att de inte ens fått en förklaring till varför hon inte beviljas visum.

– Vi har haft upprepade kontakter på olika nivåer med den indiska ambassaden i Stockholm och andra företrädare. Men vi får inget visum och vi får ingen förklaring till varför. Det är nedslående, säger han.

Med hjälp av lokala reportrar kan Sveriges Radio ändå få röster från Indien. Men när landet nu går till val så aktualiseras problemen med att inte ha tillgång.

– Vi kan inte vara där och observera, intervjua och se atmosfären. Det är en stor nackdel som försvagar vår bevakning av Indien, som är ett jätteviktigt land, säger Anders Pontara.

Situationen för Avani Dias är symptomatisk för hur situationen ser ut i Indien.

– Indien brukar säga att man är den största demokratin i världen. Men bristen på möjlighet för internationell media att rapportera fritt är problematisk. Jag tycker det är bra att de här frågorna lyfts av korrespondenterna nu, säger Anders Pontara.

Indien har sjunkit på Reportrar utan gränsers  index för pressfrihet, från plats 150 till plats 161 mellan 2022 och 2023.

Han tycker att Indiens agerande kan ses i en bredare kontext där det blir svårare för journalister i många länder.

– Jag tycker vi ser tendenser till att det blir svårare att få visum även i länder där vi tidigare inte har haft de utmaningarna. Ofta kan det vara att visumprocesserna är långa och omständliga med många intervjuer, mycket pappersarbete och byråkrati på ett sätt som vi inte sett tidigare. Det är en utveckling som bekymrar mig, säger Anders Pontara.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos