Gå direkt till textinnehållet

Linn, 28, bevakar Sveriges största kommun på sitt första journalistjobb

Linn Lindblom Pääjärvi, 28, är vikarierande lokalredaktör vid Norrländska Socialdemokraten (NSD) i gamla hemstaden Kiruna. Med en stadsomvandling runt hörnet och en jättelik industriell omvandling i regionen är hon inte rädd för sommartorkan. ”Jag tror inte riktigt den kommer hit”, säger hon.

Trots att hennes pappa Peter Pääjärvi jobbade som journalist åt NSD i många år hade Linn Lindblom Pääjärvi först inga tankar på att välja samma yrke. I stället har hon testat på yrken som SFI-lärare och pluggat mänskliga rättigheter på folkhögskola.

Det var under en reportagekurs till Sydafrika som intresset för journalistiken väcktes.

– Bland annat intervjuade jag migranter och märkte att det var ett roligt sätt att komma i kontakt med folk och få höra deras berättelser. Jag tänkte inte att jag skulle bli nyhetsreporter utan ville skriva längre grejer, men nu är jag här och det är kul, säger Linn Lindblom Pääjärvi till Journalisten.

Annons Annons

Som lokalredaktör i Kiruna täcker hon hela kommunen, Sveriges största till ytan, med ett bevakningsområde som sträcker sig från Riksgränsen till Karesuando.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
– Jag kommer in vid åtta och sätter på kaffe innan jag kollar vad som har hänt. Oftast går jag igenom Facebook, SVT, P4 Norrbotten och några sajter till. Sen har jag mycket kontakt med centralredaktionen i Luleå och nyhetschefen, vi pratar ofta vid nio på morgonen då vi lägger upp dagen och bollar idéer. Sen gör jag allt från en till tre intervjuer om dagen, fortsätter hon.

Hur ser sommartorkan ut i Kiruna?
– Jag har blivit varnad för sommartorkan från alla håll, men tror inte riktigt den kommer hit. Det händer otroligt mycket i Kiruna just nu med hela stadsomvandlingen där man öppnar ett helt nytt centrum första helgen i september. Sen händer det mycket annat också i regionen med tanke på den stora gröna industriella omställning som pågår.

Förutom stadsomvandlingen, vilka är de stora frågorna att bevaka i Kiruna?
– Samhällsfrågor som vård, skola och omsorg. Men det handlar mycket om stadsomvandlingen, det första knäck jag skrev när jag kom hit handlade exempelvis om att taket i det nya stadshuset läcker in vatten.

Fler avsnitt
Fler videos