Gå direkt till textinnehållet

Nu blir det hemligt vilka skolor som finns i Sverige

Skolverket har beslutat att hemligstämpla skolenhetsregistret från den 1 september, av konkurrensskäl.

Kammarrätten i Göteborg slog i december 2019 fast att uppgifter om elevers genomströmning och betygspoäng samt elevsammansättning hos en fristående skola får anses avse ”ekonomiska förhållanden” och därmed omfattas av sekretess. I mars i år vann domen laga kraft när Högsta förvaltningsdomstolen nekade prövningstillstånd.

Som följd av det förändrade rättsläget har Skolverket utifrån likabehandlingsprincipen, och av konkurrensskäl, beslutat att från och med den 1 september sluta publicera motsvarande uppgifter om kommunala skolor, bland annat rörande betygsresultat, lärarbehörighet, antal elever per lärare samt föräldrarnas utbildningsbakgrund. Dessutom kommer skolenhetsregistret, med uppgifter om vilka skolor som finns i Sverige, att sluta publiceras.

Det rapporterar Skolvärlden.

Annons Annons

Jonas Vlachos, skolutredare samt professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet säger till Skolvärlden att det är mycket viktigt att uppgifterna publiceras ”för att rektorer, lärare, forskare, journalister och allmänhet ska kunna granska och jämföra olika skolors resultat och förutsättningar”.

Utbildningsminister Anna Ekström uppger för Skolvärlden att frågan är prioriterad och att regeringen har gett Skolverket i uppdrag att kartlägga vilka åtgärder som kan genomföras för att allmänhetens tillgång till information säkerställs.

Fler avsnitt
Fler videos