Journalistprisvinnaren Ginna Lindberg: ”Amerikansk politik är det roligaste som finns”
Sveriges Radios utrikeschef och USA-kommentator får Lukas Bonniers Stora journalistpris. ”Jag känner mig alldeles omskakad” säger hon. Prispengarna ska gå till bergvärme.
”Alltid varm, alltid skarp. Med djupa kunskaper, elegant språk och analytisk precision levandegör hon troget både människorna och politiken, från Capitol Hill till det amerikanska hjärtlandet.” löd motiveringen från juryn.
Priset delas ut till en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning.
– Jag var inte ett dugg förberedd på detta, det kom som en total överraskning. Jag var där för att heja på mina duktiga kollegor som förtjänar alla priser i världen.
Hon känner sig jätteglad, tacksam och hedrad, säger hon.
– Det känns som en ära, det är ett superfint pris ju.
Sedan mitten av 90-talet har hon jobbat med utrikesnyheter på Sveriges Radio. När hon som ung började var det ett mansdominerat arbete.
– Utrikesjournalistiken var gedigen och kunnig och höll hög kvalitet, men den var också långsammare. Nu ställs mycket större krav på att man ska vara på plats omedelbart när något händer, och att man omedelbart ska fånga reaktioner och röster på plats, och kunna ge analysen och kommentaren snabbt.
Förr kunde man vänta in vad de stora internationella medierna skrev innan man kom med någon analys, men det går inte nu, berättar hon.
– Man måste leverera väldigt snabbt, särskilt i etermedia.
En annan sak som ändrats mycket, enligt Ginna Lindberg, är säkerhetsarbetet.
– Det har alltid funnits stora faror med viss typ av utrikesjournalistik men det var inget man diskuterade så mycket när jag började. Nu är det en högt prioriterad fråga för oss.
Vad uppskattar du mest med jobbet?
– Jag är ju både utrikeschef och USA-kommentator och jag uppskattar verkligen att jag får göra både och. Det är underbart att få jobba ihop med sådana kollegor som jag har i utrikeskorrespondenterna på Sveriges Radio, de är fantastiska. Det är en ynnest att få chefa över dem.
Att hon också får hålla på med det hon tycker är det roligaste som finns, nämligen amerikansk politik, är också en ynnest, menar hon.
– Jag har också förmånen att få göra USA-podden tillsammans med min parhäst Sara Stenholm. Vi startade den 2016 och sedan dess har vi pratat politik varje vecka, och fått nörda ner oss i det här ämnet. Och det verkar som att publiken tycker det är roligt. Den har mycket lyssning och det är en lyssnarkontakt som jag aldrig varit med om tidigare.
När de startade 2016 tänkte de hålla på i en termin tills primärvalen var över.
– Sedan kom Donald Trump och då gick det inte att sluta.
Finns det något du tycker mindre om i jobbet?
– Det finns vissa byråkratiska delar av chefsjobbet som kanske inte alltid är jätteroliga får jag erkänna. Men när det gäller att rapportera om USA och USA.podden kommer jag inte på något som är tråkigt.
Pengar vinner man ju också med det här priset…
– Jag hörde inte ens motiveringen, jag fick tunnellyssning… jag har läst den i efterhand, men jag vet inte ens vad priset består av. Jag fick ett jättefint diplom och blommor.
100 000 vinner man, vad jag förstår.
– Det är ju fantastiskt. Ja, då får vi väl borra ny bergvärme, säger Ginna Lindberg.