Niko Agos fall prövas på nytt

24 november, 2016

FOTO: Privat Den albansk-grekiske journalisten Niko Ago lever under dödshot sedan 2012 men har nekats asyl i Sverige. I dag prövas hans fall på nytt i Migrationsdomstolen.

Journalisten rapporterade i augusti om Niko Ago, som sedan fyra år tillbaka lever under dödshot efter sina granskningar av det grekiska högerextrema partiet Gyllene Gryning.

Det som fick dödshoten att börja komma var när han avslöjade att partiets andreman hade kopplingar till grov organiserad brottslighet, rapporterar SVTs Kulturnyheterna.

Migrationsverket avslog trots de många hoten hans asylansökan, och vill skicka tillbaka Ago och hans familj till hans födelseland Albanien – där han inte varit på tre decennier och där han fruktar för sitt liv lika mycket som vid en utvisning till Grekland.

– Jag tror jag kommer dö i Albanien och Grekland om jag skickas tillbaka. De väntar på mig och har gjort det sedan fyra år, sade Niko Ago i augusti till Journalisten.

Annika Thor i Svenska PEN menar att hotbilden i Albanien inte är mindre än i Grekland. Hon säger till Kulturnyheterna:

– Det finns stor risk att Gyllene gryning kommer söka upp Niko Ago, trakassera honom, ta till fysiskt våld och i värsta fall döda honom. Utan tvekan kommer han leva under starkt hot. Hoten har fortsatt under hans tid i Sverige och Niko har fortsatt med sin granskning av partiet. De har inte glömt honom.

I dag prövar Migrationsdomstolen Niko Agos fall.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies