Gå direkt till textinnehållet

Vaccinkrigardomen prövas i hovrätt

Svea hovrätt ger prövningstillstånd för den uppmärksammade tingsrättsdomen mot SVT efter dokumentären Vaccinkrigarna.

Det rapporterar Dagens Juridik.

Som Journalisten rapporterat dömde Stockholms tingsrätt i mars staten att betala 100 000 kronor i skadestånd till en kvinna som förekom i dokumentären ”Vaccinkrigarna” på SVT, då hon filmades med dold kamera.

Enligt tingsrätten har kvinnan rätt till skadestånd från svenska staten för brott mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter eftersom det i Sverige saknas tillräckligt skydd för privatlivet avseende ”publicering av material från inspelningar med hjälp av dold kamera samt genom användandet av falska identiteter och vilseledande i det journalistiska arbetet”.

Annons Annons

Domen skakade om mediebranschen. SVTs programdirektör Jan Helin uppmanade Justitiekanslern, som företräder staten, att överklaga domen.

– Rätten klampar rakt in i yttrandefrihetsgrundlagen, det är bekymmersamt. Vi står för dokumentären och publiceringen av den. Den skildrar och granskar en viktig fråga, sade Jan Helin till Journalisten i mars.

JK överklagade domen i april, och nu har alltså Svea hovrätt meddelat prövningstillstånd i målet. Dagens Juridisk rapporterar att det enligt hovrätten inte är klart när målet kommer tas upp till förhandling. Även kvinnan har överklagat tingsrättens dom.

Fler avsnitt
Fler videos