Gå direkt till textinnehållet

Mittmedia vill ta över public service-ansvar

Jan Friedman, styrelseordförande i Mittmedia, uppmanar regeringen att förändra public service-stödet. I ett öppet brev till Alice Bah Kuhnke föreslår han att lokala mediehus ska kunna göra delar av PS-bolagens bevakning ”på entreprenad”.

Journalisten har bevakat turbulensen inom Mittmedia under en längre tid. Nu går koncernens styrelseordförande Jan Friedman (bilden) ut i ett öppet brev till kultur- och demokratiministern, vilket publiceras i DN, där han bland annat uppmanar henne att förändra public service-stödet.

Friedman anser att konkurrensen mellan de statligt finansierade SVT och SRs gratistjänster på nätet, på lokal nivå, är tuffa att konkurrera med för Mittmedia.

”Ett sätt att hantera detta på lokal nivå skulle kunna vara att öka samverkan mellan de privata och statliga bolagen på olika sätt och till och med överväga att det lokala medieföretaget gavs i uppdrag att ’på entreprenad’ utföra hela eller delar av det arbete som i dag de regionala och lokala public service-bolagen själva utför”, skriver Friedman.

Att Anette Novak och Medieutredningen utreder bland annat hur public service bör se ut i framtiden vet alla trogna Journalisten-läsare. Medieutredningen tittar även på presstödet, även det en fråga där Mittmedia har klara ideér hur man bör förändra.

”Det stöd som i dag utges borde kunna gå mer generellt till de berörda företagen och baseras på delvis andra kriterier, till exempel framåtlutade digitala satsningar eller granskande journalistik. Beloppen borde också, i ljuset av de eskalerande problemen, övervägas att höjas”, skriver han. 

Fler avsnitt
Fler videos