Gå direkt till textinnehållet

Publicister vill se stärkt public service

Liberalerna behöver ”massivt stöd” för att inom Tidöavtalets ramar värna ett politiskt och kommersiellt oberoende radio och tv, skriver fem publicister.

I ett debattinlägg på DN Kultur skriver Jan Scherman, Christina Jutterström, Allan Larsson, Leif Pagrotsky och Lotta Fogde, inför att direktiven till den nya public service-utredningen inom kort ska presenteras, att public services uppdrag och obereonde behöver stärkas.

De vill bland annat att frågan om grundlagsskydd lyfts på nytt och att ägarbolaget Förvaltningsstiftelsen helt fredas från personer med pågående politiska uppdrag.

De skriver också att public service måste finnas på de distributionsplattformar där mediekonsumenterna befinner sig, och menar att kraven på att SR bara ska göra ljud och SVT bara bild "tillhör ett föråldrat sätt att se på mediemarknaden".

Samma åsikt har Sydsvenskans kulturskribent Andreas Ekström, som föreslår att alla instruktioner om medieform – text, bild, rörlig bild, ljud – tas bort från uppdraget till public service.

Det är "uppenbart att uppdelningen med ett separat televisionsbolag och ett separat ljudbolag är helt obsolet", menar Ekström. "Det är inte i vilken form innehållet presenteras som avgör – det är vad man väljer att skildra och lyfta fram som avgör."

Fler avsnitt
Fler videos