Gå direkt till textinnehållet

Mediefriheten ”farligt nära bristningsgränsen” i flera EU-länder

Tyska Civil Liberties Union for Europe varnar för en kraftig tillbakagång av mediefriheten i EU och pekar ut svenska Förtalsombudsmannen som ”oroväckande”.

Organisationen Civil Liberties Union for Europe varnar i ny rapport för att mediefriheten är ”farligt nära bristningsgränsen” i flera EU-länder och pekar bland annat på att det skett attacker mot yttrandefriheten och försök till statlig censur under 2023 i sju länder: Italien, Irland, Grekland, Estland, Ungern och Kroatien.

Sverige tas upp i rapporten, bland annat rörande polisens misslyckanden att utreda brott mot journalister.

Ogrundade strategiska förtalsstämningar mot journalister (SLAPPs) beskrivs i rapporten som frekventa i Sverige och fyra andra EU-länder: Kroatien, Nederländerna, Grekland och Italien. Även den så kallade Förtalsombudsmannen, som arbetar för att tysta journalister, pekas ut som en ”oroväckande utveckling” i Sverige.

Uppenbar politisk styrning av public service-medier under 2023 förekom enligt rapporten i Ungern och Polen, men situationen i Polen är oklar efter valet i höstas. I Kroatien och i Italien växer oron för politisk styrning.

Underfinansieringen av public service-medier utgör enligt rapporten ytterligare ett hot mot mediefriheten i bland annat Irland, Slovenien och Frankrike.

Avlyssning av journalister genom spionvarorna Pegasus och Predator upptäcktes 2023 i Tyskland, Polen, Nederländerna och Grekland. I rapporten riktas hård kritik mot den nya Europeiska Mediefrihetsakten (EMFA) som skapades för att stärka skyddet för medier, journalister och anonyma källor, men som nästa år kommer att göra det tillåtet för EUs medlemsstater att under vissa förutsättningar avlyssna journalister.

Fler avsnitt