Gå direkt till textinnehållet

Därför vill ”Förtalsombudsmannen” stämma journalister och opinionsbildare

Bakom Twitterkontot Förtalsombudsmannen finns 21-årige Christian Peterson som ägnar sig åt att stötta förtalsstämningar mot personer som pekas ut som vänsterextremister. Själv menar Christian Peterson att han bara vill stödja brottsoffer och ge dem upprättelse, men experter varnar för att det här är ytterhögerns senaste verktyg för att tysta journalister och opinionsbildare. I början av juni faller dom i Stockholms tingsrätt i ett av fallen, den kan påverka vad journalister kan berätta utåt om pågående gräv.

I tisdags hölls en uppmärksammad förhandling i Stockholms tingsrätt där frilansjournalisten och före detta Researchgruppen-medlemmen Mathias Wåg står åtalad för förtal efter att ha kallat en man för nazist på Twitter 2018. Det handlar om en man som tidigare dömts för såväl dråp som hets mot folkgrupp, och som stiftelsen Expo menar även i närtid har kopplingar till den högerextrema miljön.

I korta ordalag handlar målet om att Mathias Wåg, som på 90-talet var aktiv i den vänsterextrema organisationen Afa, har kartlagt identiteten bakom en pseudonym som används på högerextrema Nya Tider, och funnit att det var den aktuella mannen. Mathias Wåg har sedan berättat om granskningen på Twitter och pekat ut personen med namn och som kriminell.

I en artikel på Expo som kom två dagar efter rättegången publiceras också ett Twitterinlägg av den aktuella mannen där han själv kallar sig "NS", en väletablerad förkortning i nazistiska miljöer för ideologin nationalsocialism.

Annons Annons

Den andra parten i målet är alltså mannen som Wåg pekade ut och som i rättsprocessen får hjälp av 21-årige Christian Peterson, som fungerar som ett slags ombud. Christian Peterson har en bakgrund inom det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (Afs) och kallar sig nu ”Förtalsombudsmannen” på Twitter.

En av journalisterna som har följt fallet är Arbetarens Johan Apel Röstlund. Han anser att det intressanta utspelar sig utanför rättssalen, det som en eventuellt fällande dom skulle kunna leda till: att journalister kanske inte längre kan kalla en nazist för just nazist.

”Dom mot Mathias Wåg väntas fredagen den 9 juni och kan om den blir fällande få stora konsekvenser för hur rasister och nazister kommer att benämnas i medier framöver”, skriver han i en krönika i Arbetaren.

Enligt Expos kartläggning har Förtalsombudsmannen, som startade i början av 2023, som syfte att tysta meningsmotståndare genom civilrättsliga förtalsstämningar.

– Man har själv uttalat sig om att målet är att masstämma människor så att de sen ska kunna använda det i sin egen propaganda och peka ut folk som kriminella. Man är tydlig med att man inte vill förlika i de här målen för då blir det inte bra content, säger Anders Dalsbro, som är reporter på Expo.

Anders Dalsbro menar att det material som Förtalsombudsmannen producerar för sina sociala mediekanaler i form av bland annat filmklipp görs för att bli material hos andra alternativmediesajter, vissa drivna med statligt presstöd i miljonklassen.

– Det här går hela vägen runt så att säga, man skapar sina egna nyheter med Förtalsombudsmannen som sen ska leverera dem till en annan verksamhet, förklarar Anders Dalsbro.

Anders Dalsbro delar inte riktigt Johan Apel Röstlunds beskrivning att en fällande dom skulle kunna få stora konsekvenser för medierna. Detta eftersom det i det här fallet inte är ett mediehus som har pekat ut någon som nazist, utan en privatperson i en kanal utan ansvarig utgivare.

– Men i en förlängning kan det skada den öppna debatten, ska man kunna prata om de här sakerna? Jag tycker det är självklart att den journalistiska debatten ska kunna föras även utanför en publicering och det är ju det Wåg menar att han har gjort. Han har jobbat med en granskning och pratat om den vid sidan av i en annan kanal, säger Anders Dalsbro.

Christian Peterson beskrivs av vissa som en fixstjärna inom den nya alternativhögern. Men vad är det han och de andra inblandade i förlängningen vill göra? Enligt Anders Dalsbro finns viss anledning till oro när man funderar på det.

– I den här rättegången ser man att sajter från SD-kanalen Riks till rena nazistiska uthängningssajter levererar Förtalsombudsmannens material, och det vill jag höja ett varningens finger för. Det handlar om att hänga ut enskilda människor som är politiskt aktiva, ofta journalister och debattörer. Det är en oroande tendens som ser ut att öka, säger Anders Dalsbro.

Journalisten har intervjuat Christian Peterson som inte delar den bilden. Han säger att målet med stämningarna är att dels stödja brottsoffer och ge upprättelse, dels att ”straffa näthatet", något han ser Mathias Wåg som en del av. Han menar att de han anser vara vänsterextremister är det riktiga problemet. I ett fastnålat Twitterinlägg på Förtalsombudsmannens konto står: "Förtalsombudsmannen stoppar vänsterns trakasserier mot civilsamhället."

Normalt hjälper Christian Peterson själv till med stämningarna, men för just den här rättegången samlades 30 000 kronor in för att man skulle kunna hyra in hjälp av en extern jurist.

Är stämningarna ett sätt att skapa content för att kunna hänga ut politiska motståndare?
– Vi informerar alltid medier och civilsamhälle i samband med våra stämningar, eftersom vi stämmer högprofilerade personer så är det angeläget för många olika medier från vänster till höger. Det kan aldrig vara fel att anmäla ett brott, säger Christian Peterson.

Men handlar det inte om att skapa content för spridning?
– Vi har en kommunikationsstrategi som går ut på att sprida vårt budskap i sociala medier. Så det är klart vi meddelar om vi har en stämning på gång eller något annat. Det är också ett sätt att samla in pengar för oss. Jag tror kritiken handlar om den spridning man ser att vårt budskap får.

Vill du tysta journalister som du ser som vänsterextremister?
– Nej, vi har inte stämt någon journalist. Stämningen tar upp flera exempel på när Wåg medger att han inte är journalist, säger Christian Peterson.

Mathias Wåg är tydlig med att han varken ägnar sig åt näthat eller någon vänsterextremism. Däremot kallar han sig gärna vänsteraktivist, och är öppen med att han fortfarande är aktiv i en aktivistisk vänster.

– Men mina artiklar har alltid handlat om att granska, att förstå tendenser, och jag har aldrig ägnat mig åt vare sig uthängningar eller pajkastning. Det här handlar om att jag har tittat närmare på Nya Tider och varför de använder sig av preseudonymer till artiklar på deras sajt, säger Mathias Wåg till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos