Gå direkt till textinnehållet

Mardrömsscheman på SVT – ”Småbarnsföräldrar söker sig bort”

En SVT-chef uppmanade medarbetare att lämna familjen för att kunna klara schemat: ”Det är kul att skiljas.”

Reportrarna på SVT Online jobbar var tredje helg och över 50 procent av arbetspassen är ytterkantspass där man kan börja så tidigt som halv sex på morgonen eller sluta vid midnatt.

– Det är jättetuffa pass och besparingarna medför att det blir fler arbetsuppgifter som fördelas på färre personer. Det finns stor oro för ökad arbetsbelastning och stress, samt för hur man ska få ihop privatlivet, säger Hedvig Eriksson, vice ordförande i Journalistförbundets klubb på SVT.

Medarbetare på SVT Online berättar för Journalisten att de överväger att söka sig bort, eller att säga upp sig på grund av schemaläggningen.

Annons Annons

– Det är ett mardrömsschema om man har småbarn, vilket många har. Bemötandet man får från cheferna när man vill prata om det är beklämmande, säger en journalist.

– Flera väldigt duktiga reportrar och redaktörer har sökt sig till andra arbetsplatser internt just för att man upplever att det inte går att kombinera med barn på ett rimligt sätt, säger en annan journalist.

Under hösten har nya scheman förhandlats som ett led i sparpaketet på SVT.

På ett möte om det nya schemat ställde en medarbetare frågan om SVT Nyheter Online är en plats för småbarnsföräldrar.

”Man måste i någon mån fundera själv på om det är en arbetsplats man kan vara på. Arbetsgivaren kan inte stretcha sig för långt”, ska chefen ha svarat enligt personer som Journalisten pratat med.

– Det var rätt plumpt uttryckt men är ganska representativt för hur chefer på SVT ser på situationen på Online tyvärr, säger en journalist.

Den aktuella chefen förnekar att hen ska ha uttalat sig på det viset:

– Jag beklagar att det uppfattats på det sättet. Självklart ska småbarnsföräldrar kunna arbeta på Online. Det jag svarade var att vi inte har möjlighet att göra schemaanpassningar för alla medarbetare på SVT Nyheter, men att vi förstås vill anpassa scheman där det är möjligt. Om man till exempel har barn varannan vecka kan det gå att anpassa schemat efter det, säger chefen till Journalisten.

Under ett möte på en annan SVT-redaktion protesterade flera medarbetare mot en tuff schemaförändring. En av dem påtalade att det inte skulle gå att hämta och lämna barn på förskola med de nya arbetstiderna. Chefernas svar var, enligt uppgifter från flera personer till Journalisten:

”Det kan väl din partner ta hand om.”

”Det är kul att skiljas.”

Under ett deskmöte vid SVT Riksnyheterna ska en medarbetare ha ställt en fråga om hämtning och lämning på förskola med anledning av det nya schemaförslaget. Den chefens svar, enligt uppgifter till Journalisten:

”Dina barn är ditt eget ansvar.”

Journalistklubbens vice ordförande Hedvig Eriksson menar att det inte är enskilda chefers uttalanden som är problemet utan attityden från ledningen.

– Det är inte så att SVT inte vill ha småbarnsföräldrar som anställda. Det finns många småbarnsföräldrar som jobbar här och en del av dem får schysta villkor. Men det är många som upplever att det inte går att kombinera vissa jobb på SVT Riksnyheterna med att ha små barn och de som lyfter problemet med det får ofta kommentarer av den typen, att de borde söka nytt jobb, säger Hedvig Eriksson.

– SVT tar inte detta på allvar utan skjuter över ansvaret på medarbetarna. Jag tror inte att de inser konsekvenserna av det. Unga personer i dag väljer bort yrket just av den här anledningen, arbetsvillkoren.

Karin Ekman, publiceringschef på SVT Nyheter. Foto: Tor Johnsson

SVT Riksnyheternas publiceringschef Karin Ekman känner inte igen sig i den bilden:

– Jag blir ledsen av att höra det, men det är inte alls en attityd jag känner igen hos våra arbetsledare och chefer. Tvärtom, skulle jag säga. Men har stor förståelse för och respekt för att det är utmanande att jobba ytterkantstider om man har småbarn, såklart, säger Karin Ekman.

Förstår du kritiken mot schemaläggningen?
– Det är klart att det kan vara utmaningar för enskilda personer men till syvende och sist är det så att vi levererar nyheter dygnet runt och vi måste få våra scheman att gå ihop. Där kan verksamhetens intresse och individens intresse gå isär men vi har ett pågående bra samarbete med våra fackliga parter kring just förutsättningarna kopplat till vår breakingbevakning och vad det innebär för medarbetarkollektivet och enskilda medarbetare. Där tycker jag att vi har en väldigt bra dialog.

Journalistklubben uppger att det är många som upplever ett dåligt bemötande från chefer när det gäller scheman och att SVT inte tar detta på allvar. Vad säger du om det?
– Det håller jag inte med om alls, men det faller sig ganska naturligt att vi har olika perspektiv. Min bild är att vi har ett väldigt bra samarbete med de fackliga parterna.

Fler avsnitt
Fler videos