Gå direkt till textinnehållet

Hela listan: De söker nya mediestödet

Sista dagen för att söka det nya mediestödet har passerat. Totalt har 218 tidningar skickat in ansökningar till Mediemyndigheten för något av de fyra olika stöden. 206 redaktioner hoppas på det största stödet – medan vissa bara vill ha stöd för distributionen. Se vad din redaktion söker för stöd i Journalistens grafik.

En miljard kronor ska delas ut till landets tidningsbolag. 103 mediebolag har skickat in ansökningar om att ta del av stödet – och totalt är det 218 tidningar som på något sätt vill ha stöd. Sista dagen för att söka har passerat och nu börjar Mediestödsnämndens arbete med att fördela pengarna. Ett beslut ska komma under våren.

Det nya mediestödet som trädde i kraft vid årsskiftet innebär flera stora förändringar. En sådan är att det nu finns fyra typer av stöd, och att alla söks samtidigt. Det största är redaktionsstödet, där varje tidning kan få upp till 24,5 miljoner kronor. Under de första tre åren är dock stödet nedsatt för att finansiera övergångsstödet. Det kan tidningar som tidigare fått stöd söka för att brygga över förändringar i stöd. Det tidigare maxtaket för det som då hette driftstöd låg på 40 miljoner kronor.

Det är också helt nya regler för vem som kan få stöd. I det tidigare driftstödet krävdes att en tidning hade ett visst antal prenumeranter. I det nya redaktionsstödet ska tidningarna istället visa att de bedriver relevant lokal och regional nyhetsförmedling eller är av särskild vikt för mediemångfalden. Det öppnar för att även gratistidningar eller helt digitala tidningar kan få stöd.

Annons Annons

Det går också att söka utökat redaktionsstöd, som går till tidningar som bevakar områden som annars riskerar att bli obevakade, så kallade vita fläckar. Distributionsstödet finns kvar som tidigare, och ersätter tidningar för en del av kostnaden att köra ut tidningarna.

En skillnad från tidigare är att kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet söker redaktionsstöd.

Sök i grafiken nedan på din redaktions namn för att se om och i så fall vilka stöd som söks.

Rättelse: I en tidigare version stod fel antal tidningar som söker redaktionsstödet. Det då vissa av Bonnier News Locals titlar behövt göra en komplettering och därför felaktigt registrerats som att de inte sökt det stödet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos