Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladets annorlunda sommarjobbsgrepp: Söker ”utanför journalistbubblan”

Aftonbladet uppmanar de som inte tror att tidningen är något för dem att söka sommarvikariat – det framkommer i en jobbannons som skiljer sig från mängden. ”Vill vi uppmuntra fler sökanden med annan erfarenhet och kompetens än vad vi vanligtvis får in”, säger HR-chefen Martina Ehn. Formell journalistutbildning är dock fortfarande ett krav.

Även om det kan vara svårt att tro, med tanke snöhögarna och minusgraderna, så kommer det snart en sommar då många journalister ska ta ut lite välförtjänt ledighet. Under de senaste åren har det kommit rapporter om att färre söker sommarjobb och att det blir tuffare att fylla vikariaten. Just nu söker därför landets redaktioner vitt och brett efter personer som kan hålla nyhetsfabrikerna rullande när den ordinarie personalen har semester.

En annons som sticker ut i flödet är Aftonbladets. Den inleds med en enkel fråga: Tycker du att nyheter är obegripligt tråkiga?

Annonsen fortsätter: ”Den här annonsen riktar sig till dig som kanske inte trott att Aftonbladet är för dig. Nu söker vi inte den som vunnit massor av priser, skriver bäst av alla eller bara har jobbat som journalist. Vi behöver dig som kan ta dig fram på ett annat språk, har andra erfarenheter, lever utanför journalistbubblan och helst hittar nyheter utanför de vanliga nyhetssajterna. Om du dessutom vill utmana hur vi jobbar är det ett plus.”

Annons Annons

Enligt HR-chefen Martina Ehn (bilden) vill tidningen, med formuleringarna, få folk som inte i vanliga fall söker sig till Aftonbladet att tänka om.

– De som ser sig själva på Aftonbladets redaktion söker sig redan till oss och de är fortsatt varmt välkomna att göra det. Med den här annonsen vill vi helt enkelt uppmuntra fler sökanden med annan erfarenhet och kompetens än vad vi vanligtvis får in, säger hon i ett mejl till Journalisten.

Enligt henne speglar sammansättningen på dagens redaktion inte hur samhället ser ut i hela Sverige.

– Det behöver vi ändra på, för att få en ännu bättre rapportering av samhället jobbar vi därför löpande med att öka mångfalden på redaktionen. En väg in på redaktionen är just ett sommarvikariat.

Men helt öppet för personer utanför journalistbubblan är det inte. I slutet av annonsen står det att journalistutbildning är ett krav.

Motverkar inte det ambitionen att bredda gruppen som söker sig till er?
– Vi tror det är bra om våra sommarvikarier har en journalistutbildning, eller motsvarande, i botten för att snabbt komma in i rutinerna på våra olika avdelningar under den relativt korta tid en sommar är. Men vi tror också att det finns många som har kombinationen, alltså både  journalistkompetens och erfarenhet och kompetens från nya områden, säger Martina Ehn.

Finns det inte en risk att personer som är kvalificerade, till exempel vunnit massa priser, väljer att inte söka när de ser annonsen?
– Den som har journalistutbildning är kvalificerad att söka sommarjobb oavsett om man har vunnit priser eller jobbat på en större redaktion eller inte. Såväl den som vunnit priser som den som inte gjort det är välkommen att söka sommarjobb hos oss, säger Martina Ehn.

Aftonbladet söker 25 personer till sommarjobb. Enligt Martina Ehn har de under de senaste åren märkt att det är färre som intresserar sig för sommarjobb på redaktionerna.

– Vi har hittills varje år kunnat fylla våra semestervakanser med väldigt kompetenta vikarier, men vi ser också att underlaget minskat när det gäller hur många av de sökande som har den kompetens vi behöver och som därmed kan bli potentiella medarbetare. De finns och de är fortfarande fler än vi kan erbjuda jobb till, men de är färre än tidigare år, säger Martina Ehn.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos