Gå direkt till textinnehållet

”Man bestämmer sig för att många ska anmäla”

Allmänhetens Pressombudsman, PO, fick in rekordmånga anmälningar det sista året.

Den 1 januari i år ersattes PO av Allmänhetens Medieombudsman, MO. I årsberättelsen 2019 för PO och PON (Pressens Opinionsnämnd) kan man läsa att anmälningarna till PO under hela 2010-talet har stigit från 288 år 2011 till 620 under 2018. Det gångna året innebar en ny högsta notering med 632 anmälningar.

Ola Sigvardsson, före detta PO och numera MO, skriver i årsberättelsen att det skulle kunna tolkas på olika sätt. Att anmälningarna ökar skulle kunna vara ett tecken på att pressen blivit allt mer brutal och att utvecklingen mot ett mer omfattande etiskt ansvarstagande brutits till följd av den hårda tonen på nätet. Att tidningarna lämnar ut namn och detaljer som är integritetskänsliga för att motivera sina läsare att ”stanna kvar”.

Mot detta talar utfallet i PON, konstarerar Sigvardsson. Under 2019 fälldes 29 publiceringar, den näst lägsta noteringen i modern tid. Endast 2016 var nivån lägre, 28 fällningar.

Annons Annons

Klart är att statistiken påverkas av så kallade massanmälningar. Ett exempel på det från 2019 är när 85 personer anmälde ett inslag i SVTs Lilla Aktuellt som handlade om Turkiets behandling av kurder.

– Man kan exempelvis se att Granskningsnämnden ofta får in många anmälningar mot en och samma publicering. Jag tror det kan handla om att det förs en diskussion om publiceringar i sociala medier, och man bestämmer sig för att många ska anmäla därför att det är ett sätt att understryka att man är väldigt missbelåten med en publicering, säger Ola Sigvardsson till Journalisten.

Överst i klanderligan för 2019 hamnar Aftonbladet som fällts fyra gånger. Expressen ligger på delad andra plats med två fällningar, tillsammans med Dagens Nyheter, Lokalpressen Lerum och Piteå-Tidningen.

Fler avsnitt
Fler videos