Gå direkt till textinnehållet

Omställningsstudiestödet på plats: ”Du själv bestämmer utbildning”

Från och med den 1 oktober går det att ansöka om det nya omställningsstudiestödet som ska underlätta för den som vill vässa kompetensen eller byta bana. ”Vi ser det här som en väldigt stor möjlighet att skola om eller specialisera sig inom ett område” säger Journalistförbundets ombudsman Adam Påhlman Tiwe.

För att ha rätt till stödet ska man ha jobbat åtta av de senaste 14 åren, och när man söker ska man ha arbetat 12 av de senaste 24 månaderna. Alla typer av anställningar räknas.

– Det man kan få via CSN är ett visst belopp upp till 21 300 kronor. För en journalist som exempelvis tjänar 45 000 kan man få 8 000 kronor extra tack vare kollektivavtalet, alltså 30 000 i stöd. Därutöver kan man låna pengar från CSN, säger Adam Påhlman Tiwe.

Utbildningen måste stärka ens ställning på arbetsmarknaden och får vara max 80 veckor lång. Som journalist kan man exempelvis gå en utbildning i fotojournalistik eller läsa ekonomi om man vill ha en solidare bakgrund som ekonomijournalist. Och den som jobbar som journalist men saknar utbildning kan gå en ettårig kurs i journalistik.

Annons Annons

– Vi är väldigt glada att det här är på plats, men det är viktigt att högskolorna hänger med och erbjuder utbildningar som är möjliga att gå. Till skillnad från mycket annan fortbildning är det du själv som bestämmer här. Det är inte arbetsgivaren som säger vad man ska läsa.

Två ansökningsperioder kommer att finnas per år. Den här perioden kan man söka utbildningar som har kursstart från årsskiftet fram till sista juni.

Fler avsnitt
Fler videos