Gå direkt till textinnehållet

Kritikstorm efter Bonnier News besked om krismöte

Kritiken mot medieföretagen har vuxit sig stark efter Journalistens artikel om att Bonnier News kallar till ett krismöte på grund av bristen på journalister. Flera läsare menar att arbetsgivarna själva har bäddat för det här. ”Jag tror inte att de förstår det själva. Det finns en hel generation av unga, förbittrade journalister som har vänt branschen ryggen”, menar en. BN-ledningen välkomnar kritiken.

I torsdags berättade Journalisten att bristen på kvalificerade journalister har fått Bonnier News att ta initiativ till ett stort branschmöte för att lösa krisen.

Reaktionerna efter artikeln har varit kraftiga och många läsare har hört av sig via mejl eller delat med sig i kommentarsfältet. Även på Twitter har debatten om hur medieföretagen behandlar vikarier väckts, igen.

De allra flesta är kritiska mot medieföretagen och menar att det är deras eget fel att branschen ser ut som det gör idag.

Annons Annons

Inte minst är det ett uttalande från Elsa Falk, kommunikationschef på Bonnier News, som rört upp känslor: ”Att diskutera vad vi kan göra åt problemet. Vi behöver förmodligen förändra bilden av journalistyrket och bli bättre på att berätta att det är ett spännande, attraktivt och viktigt jobb”, sa hon i artiklen.

Maggie Strömberg, politikreporter på SvD, är en av dem som reagerat. På Twitter skriver hon:

 

I Twitter-tråden får hon medhåll av flera personer, bland annat Scoop-redaktören Daniel Wiklander som skriver: ”man ska inte behöva gå på olika vikariat i decennier som jag gjorde”.

Även Henrik Kilefors, reporter på SVT Dalarna, reagerar:

”Som tidigare lågavlönad i två olika Bonnierägda bemanningsföretag tänker jag att Bonnier kan fundera på om de har sig själva att skylla? Kanske har de varit med och skrämt bort en hel del nyutbildade journalister och avskräckt de som övervägde yrket?”, skriver han.

I kommentarsfältet till Journalistens artikel är det också gott om upprörda känslor från läsare som vill vara anonyma.

”Sorry, men arbetsgivarna har själva bäddat för den här situationen. Jag tror inte att de förstår det själva. Det finns en hel generation av unga, förbittrade journalister som har vänt branschen ryggen. De kommer aldrig mer att komma tillbaka”, skriver en.

”Vi är less på att hoppa runt och lasas ut! Vi vill ha ett fast jobb, är det så svårt att förstå? Jag orkar inte med den här stressiga, osäkra branschen mer. Som en kommentar tidigare sa: vi är många unga, bittra journalister som känner så”, skriver en annan.

En annan vikarie, som vill vara anonym, skriver i ett mejl till Journalisten att det gör ont i hjärtat att arbetsgivarna ens får utrymme för ”en snyfthistoria”.

”Vi håller tyst, klagar inte, bråkar inte utav rädslan för att inte längre bli inbokade på timmar. Konsekvenserna när man börjar bli “näbbig” blir allt för tydliga när chefer och fastanställda kollegor vänder en ryggen. Vi jobbar inom en bransch där vi rapporterar om problem och missförhållanden. Att vi själva då inte kan uppmärksamma detta korrekt och sakligt är bortom mig. Jag älskar det här yrket. Journalistiken finns bokstavligen i mitt blod. Det blir därför frustrerande när ens största passion i livet tycks bli mer och mer rutten och ingen tycks lyssna. Detta är inte ett rykte, en myt eller en dikt. Detta är vår verklighet, som den sett ut i flera år. Är det först när ni själva stöter på problem som ni inser att något inte stämmer?”, skriver hen i mejlet.

Bonnier News kommunikationschef Elsa Falk välkomnar kritiken:

– För det första tycker jag att det är bra att de här frågorna diskuteras och det är också därför vi har bjudit in branschen till det här mötet, säger Elsa Falk.

– Branschen i stort har många styrkor men vi är ödmjuka för att det också finns brister och därför tror vi att vi behöver samla branschen. Det finns säkert delar kring villkor som behöver förändras. Men jag tror att det bara är en av många saker vi behöver göra. Vi måste ha en hyfsat välmående journalistkår för att medierna ska klara av sitt viktiga uppdrag, fortsätter hon.

Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet, säger att hon är lika arg över situationen som de läsare som har hört av sig till Journalisten. Hon berättar också att förbundet försökt få till samverkan i branschen tidigare men att intresset inte har funnits på samma sätt som nu. 

– Det var först sedan jag träffade DNs Peter Wolodarski i vintras och han berättade om deras problem att hitta vikarier som det hände något, kort senare ringde Elsa Falk mig, säger hon.

– Det här är en fråga vi har skrikit oss hesa om länge. Äntligen kan vi kanske få prata villkoren i branschen på ett rimligt sätt, för nu är det uppenbart för alla att det finns saker man måste ta tag i. Ska man kunna locka unga människor till arbetsplatser idag så handlar det dels om trygga anställningar, men också om lönen, bra arbetstider och arbetsmiljö. Klart är att det behövs stora förändringar i mediebranschen för att faktiskt bli rimliga arbetsplatser, säger Ulrika Hyllert.

 

Klas Granström                                   Johannes Nesser

kg@journalisten.se                               jne@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos