Gå direkt till textinnehållet

P4 Sjuhärad i kritikstorm: ”Personer har blivit påhoppade och mår dåligt”

Någon, oklart vem, har från P4 Sjuhärads Instagramkonto skrivit ett aggressivt Israel-kritiskt svar till en influencer om Israel-Palestinakonflikten. På sociala medier har anställda på redaktionen pekats ut som ansvariga. ”Vi vet inte vem det är som skrivit och många mår dåligt av att känna sig utpekade”, säger den lokala fackklubbens ordförande Sara Kvist. UPPDATERAD.

Under gårdagen lade influencern Nicole Josephson ut skärmdumpar från Instagram, där en person från P4 Sjuhärads konto skrivit till henne som svar på ett inlägg om situationen i Israel efter Hamas attacker under helgen. 

”Var är din post när palestinier blir mördade ännu värre varje dag? Har inte sett dig lägga ut något om det? Men nu när media belyser att palestinier gör något mot Israel, då passar det att ha en åsikt??”, står det i meddelandet som kommer från P4 Sjuhärads Instagramkonto. 

P4 Sjuhärads konto skrev senare till Nicole Josephson att det var ett misstag att skicka meddelandena från företagskontot. 

Annons Annons

Joel Wendle är ansvarig utgivare på P4 Sjuhärad och han beklagar situationen. 

– Vi har fått bekräftat att det här meddelandet verkligen har skickats från vårt konto. Men vi vet fortfarande inte vem det var, säger han 

Fackklubbsordförande Sara Kvist vittnar om att nyheten satt stor press på P4 Sjuhärads anställda. 

– Det här väcker väldigt starka känslor på redaktionen, och vi mår dåligt efter den här händelsen, säger hon.  

– Vi tycker att ledningen i huvudsak har hanterat det här bra och varit öppna mot oss. Men för oss som jobbar här har det varit väldigt stormigt, och vi tycker att den personliga stöttningen kunde varit större från centralt håll, från säkerhetsavdelningen och informationsavdelningen.

På sociala medier har specifika anställda på P4 Sjuhärad pekats ut som ansvariga för inlägget. Det är bland annat mer stöd till dessa som Sara Kvist efterfrågar. 

– De personerna mår såklart dåligt och hade önskat mer stöd i hur man ska hantera det här. Det är svårt att försvara sig mot sånt här. Vi får försöka stötta och hjälpa nu under dagen, säger hon.

Ansvarig utgivare Joel Wendle säger att det inte finns något som pekar mot att de som pekats ut på sociala medier skulle vara de som är skyldiga till att ha skrivit meddelandena. 

– HR är inkopplat och det finns ett stödpaket på plats, säger han. 

Joel Wendle vill inte gå in på detaljer kring hur de nu arbetar för att ta reda på vem som ligger bakom meddelandena. 

– Det jag kan säga är att vi på olika sätt försöker ta reda på det. Men jag vill inte gå in på vilka vi pratar med eller på vilket sätt. Men det vore värdefullt för oss att få veta vem det är, säger han.

Tror du att ni kommer att kunna ta reda på vem som låg bakom det här?

– Jag vet inte det, faktiskt. Men jag hoppas det, säger Joel Wendle.

Fler avsnitt
Fler videos