Gå direkt till textinnehållet

IT-attacker mot Bonnier News under valkvällen – 40 tal sajter låg nere

Under gårdagskvällen drabbades flera Bonnier News-sajter av en eller flera överbelastningsattacker som gjorde att ett stort antal av tidningarnas webbplatser låg helt eller delvis nere. ”Jag kan inte gå in på detaljer när det gäller vem eller vilka som ligger bakom attacken eller exakt hur det har gått till”, säger Elsa Falk, kommunikationschef.

Attacken mot Bonnier News höll på mellan 21:45 till 22:45 och Expressen var den som första tidning som drabbades, berättar Elsa Falk, kommunikationschef på Bonnier News till Journalisten.

– Expressen klarade sig ganska oskadda, däremot förflyttades det hela vidare till våra lokala sajter inom Bonnier News Local, vi har ungefär 40 stycken lokala sajter som helt eller delvis gick ner, säger Elsa Falk.

Under attacken valde man att prioritera de största sajterna, som Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, som gick över till så kallade nödsajter.

Annons Annons

– Vi drabbades och låg helt eller delvis nere under 45 minuter. För de sista 15 av dem fanns vi uppe med nödsajt, uppger Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje till Journalisten.

I en krönika på sajten skriver Jonas Kanje mer om attacken och menar att "det är uppenbart att det finns krafter som vill skada den fria journalistiken".

Bonniers it-avdelning har nu ”kastat allt annat” och jobbar med att utreda händelsen, uppger Elsa Falk.

– Det första är att analysera vad som hände i detalj och det andra handlar om att se till att det inte händer igen. Men jag kan inte gå in på detaljer när det gäller vem eller vilka som ligger bakom attacken eller exakt hur det har gått till, säger hon.

Bilden: Bonnier News kommunikationschef Elsa Falk.

Har någon aktör kunnat hantera mejl eller kommit åt information från er?

– Nej, med reservation för att vi fortfarande inte har hela bilden klar så är vår uppfattning att det inte är så. Det här handlar om våra nyhetssajter, säger Elsa Falk.

Hur ska ni göra för att skydda er från liknande attacker framåt?

– Vi analyserar det som händer och sen kommer vi göra en plan för hur det inte ska hända igen. Av sekretesskäl kommer vi inte gå ut med vad den planen är, för då vet bovar och banditer lättare hur de ska göra för att komma runt det.

Fler avsnitt
Fler videos