Gå direkt till textinnehållet

Bonnier News julklappar med budskap om yttrandefrihet var producerade i Myanmar och Bangladesh

Journalisterna på Bonnier News har fått huvtröjor och västar med budskapet ”För det fria ordet” i julklapp av arbetsgivaren. Det visade sig dock att kläderna tillverkats i Myanmar och Bangladesh, vilket väckt intern kritik. Nu ska koncernen skänka pengar till press- och yttrandefrihetsorganisationer i länderna.

Under året har Bonnier News jobbat med varumärkeskampanjen ”För det fria ordet” och medarbetarna får nu i december en julgåva av arbetsgivaren i form av huvtröjor och västar med pressfrihetsbudskapet. Men när kläderna packades upp i Sverige upptäcktes att de är tillverkade i Myanmar och Bangladesh, länder som inte direkt är kända för att respektera press- eller yttrandefriheten.

Det har orsakat en del höjda ögonbryn och irritation bland Bonnierjournalister.

– Jag tycker att vi framstår som hycklare. Vi granskar och bevakar frågor om barnarbete och vi står upp för det fria ordet, och nu får vi julklappar som är tillverkade i länder som inte står upp för det fria ordet, och där barnarbete är utbrett, säger en journalist på Bonnier News till Journalisten.

Elsa Falk, kommunikationschef på Bonnier News, berättar att de vid upphandlingen varit noga med att säkerställa att man köpte från producenter som lever upp till internationella ramverk gällande mänskliga rättigheter, arbetstider och minimilöner. De hade inga krav gällande i vilka länder kläderna skulle produceras.

– Nej det hade vi inte, och det är väl en lärdom till nästa gång, att det ska vi ha, säger Elsa Falk.

Nu har ledningen bestämt sig för att skänka pengar till organisationer som jobbar med press- och yttrandefrihet i de aktuella länderna.

– Vi vill inte kassera kläderna eftersom det inte är hållbart, så i stället kommer vi – precis som vi gett bidrag till exempelvis Ukraina – att ge ekonomiskt stöd till olika organisationer i de här länderna. Vilka det blir har vi inte hunnit bestämma än, det får vi återkomma till, säger Elsa Falk.

 

Klas Granström
kg@journalisten.se                                    

Johannes Nesser                                   
jne@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos